Zbavte se neustálých obav

"Co kdybych nechal zapnutý sporák a teď hoří celý dům?" – Děláme si starosti, pořád a všude. Lze se neustálých obav zbavit?

Strach je naším stálým společníkem. Uvízl nám v hlavě a prostě nechce odejít. Neustále nás bombarduje různými špatnými scénáři, které by se mohly stát. Jeho oblíbený nástroj mučení je otázka „ Co když...? “: Co když mě vyhodí? Co když mám rakovinu, a já o tom nevím? Co když mě nikdo nemá rád? Pouze 3 procenta z našich přibližně 60 000 myšlenek denně jsou pozitivní, většinu času naplňuje naši mysl ohlušující strach (1).   

Deprese a úzkostné poruchy jsou na vzestupu 

Deprese je celosvětově nejčastějším zdravotním postižením. Počet depresivních lidí se během deseti let zvýšil téměř o 20 procent. Ovšem úzkostné poruchy jsou nyní ještě rozšířenější než deprese. Projevují se v široké škále forem: sociální úzkost, panické poruchy nebo hypochondrie. Strach již dávno není individuálním problémem, ale symptomem společnosti jako celku (2).

Nejsme schopni žít s nejistotami 

A to hlavně proto, že se v dnešní době těžko vyrovnáváme s nejistotou. V moderním, dopředu uvažujícím světě hojnosti a výběru musíme věci spočítat, posoudit rizika, vypočítat situace, abychom odolali všemu šílenství. Nejlepším aktuálním příkladem je koronavirová pandemie, kdy vědci neustále počítali nové křivky a politici stále hodnotili nová opatření – vše se zdálo nejisté a nepředvídatelné. Mentálně žijeme v budoucnosti. Tyto posedlosti se mohou rychle stát patologickými a projevit se jako úzkostná porucha. Není divu, že počet lidí, kteří trpí úzkostnou poruchou, je dnes vyšší než kdykoli předtím: odhaduje se, že v určité fázi svého života jí trpí jedna třetina všech Evropanů. A celosvětově jsou úzkostné poruchy nejčastější formou duševního onemocnění (3). 

Nemůžeme nemyslet na určité myšlenky

My lidé nejsme ani schopni zcela potlačit nežádoucí myšlenky – často ten pokus dokonce vede k tomu, že myšlenka ještě zesílí. Celkově se tedy zdá, že jsme vězni svých vlastních myšlenek, svých obav. Neexistuje způsob, jak se vymanit? Naštěstí ano. Můžeme se rozptýlit – sportem, meditací, čtením, uměním, alkoholem, drogami, televizí. Přesto však rozptýlení nevyřeší základní problém, že žijeme ve společnosti, kde jsme nuceni čelit budoucnosti plné nebezpečí a možností (3).

Bojujte proti strachům a obavám

Musíme tedy najít své vlastní strategie zvládání, abychom udrželi naše strachy na uzdě tak dobře, že už neovládají náš každodenní život. Jde o zpochybňování a odhození vlastních negativních myšlenek a přesvědčení. Ne všechny naše myšlenky a obavy v naší hlavě jsou totiž pravdivé, a ne vždy jim musíme věřit. Důležité proto je položit si otázky, abychom zjistili, zda je myšlenka skutečně pravdivá. Další známou metodou, která má pomáhat proti obavám a strachu, je technika emoční svobody. Jedná se o tzv. poklepávací akupresuru, která má uvolnit blokády v těle a mysli, jako je poklep na brzlík. Také "mindfulness-reduced stress reduction" by mělo pomoci rozbít negativní myšlenkové řetězce.  A možná někdy pomůže jen myšlenka, že nejsem jediný, kdo prochází světem s těmito vnitřními konflikty a negativními myšlenkovými řetězci. Promluvte si o tom s ostatními. Ať už s terapeuty nebo s přáteli, kolegy nebo rodinou – protože tak nějak jsme všichni na stejné lodi (3).

Zdroj: (1) www.medium.com/the-mission/a-practical-hack-to-combat-negative-thoughts-in-2-minutes-or-less-cc3d1bddb3af, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9483000/, (3) nnázor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat