Důvod, proč neprat ručníky s jiným prádlem

Ruce si umyjete mýdlem, otřete je do ručníku a ten pak hodíte do pračky. Dáváte si pozor na to, s čím vším ručník pračku sdílí? Tohle je pravda o tom, proč ho prát odděleně od ostatního prádla!

Někdy není snadná, pohodlná cesta tím nejchytřejším řešením. Věřte, nebo ne, praní a sušení ručníků s ostatním oblečením a prádlem by mohlo vašim svrškům uškodit mnohem víc, než byste si mysleli. V jakém smyslu?

Separujte, co to půjde

Oblečení má v porovnání s ručníky úplně jiné nároky. Ručníky by se měly prát na silnější cyklus, bez aviváže, v horké vodě. Ručníkům také trvá podstatně déle, než uschnou, což by mohlo způsobit sražení oblečení. Zároveň patří mezi těžší tkaniny, takže když se perou s lehkými a jemnějšími látkami, váha ručníků se na těchto tkaninách může natahovat nebo se kolem nich kroutit – a deformovat jejich tvar.

Další časté chyby, kterým je třeba se vyhnout

Nakonec není dobrý nápad prát ručníky s ložním prádlem a oblečením, protože jsou pěkně špinavé. Proto ručníky, jež slouží stejnému účelu, perte společně. Například kuchyňské utěrky perte pouze s kuchyňskými utěrkami, ručníky s ručníky a osušky s osuškami. (Vyvarujte se také praní utěrek na mytí auta, kuchyňských utěrek, hadříků na nádobí a osušek ve stejném nákladu.)

Oddělte světlé barvy od tmavých, abyste zabránili přenosu barev. Bílé nebo velmi světlé látky perte v horké vodě a světlé a tmavé barvy ve středních tónech ve vodě teplé. Pokud máte tvrdou vodu, přidejte 1/2 šálku jedlé sody přímo do bubnu pračky, aby se voda změkčila.

Mají sušicí kuličky smysl?

Zároveň dbejte na to, abyste pračku nepřeplnili. Odborníci doporučují naplnit buben maximálně do poloviny, protože ručníky jsou ještě těžší, jakmile jsou mokré. Pračky pro domácnosti nebývají zkonstruovány tak, aby vydržely velké zatížení jako komerční stroje. Z tohoto důvodu přetížení pračky neposkytne ručníkům prostor, který potřebují k volnému pohybu a dokonalé očistě.

Pakliže ručníky dáváte do sušičky, požívejte sušicí kuličky, jež ručníky načechrají, zkrátí dobu sušení a omezí statickou elektřinu. Zbrusu nové ručníky před použitím vždy vyperte, možná i několikrát, abyste se ujistili, že jsou savé. Pozor si dejte i na tradiční aviváže. Často obsahují lubrikační silikony, které snižují savost vláken.

Zdroje: www.southernliving.com. www.realsimple.com






Celkem 0 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat