Ženy ve velkém přecházejí na menstruační kalíšky

Už dost bylo menstruačních vložek a tamponů, doba se mění a s ní i to, jak se během menstruace cítíte. Pohodlí dnes nezajišťují jen ultra moderní menstruační kalhotky, ale i stále populárnější kalíšky. Co na nich ženy vlastně vidí?

Pozitivní změna v přístupu k menstruaci je dnes způsobena především zvýšeným pokrytím médii, vzdělávacími iniciativami, inovací menstruačních produktů a prosazováním zájmů žen. To vše dohromady vede k tomu, že se mladší generace, ale i starší ročníky, často rozhodují pro udržitelné produkty. Jedním z nich je menstruační kalíšek, alternativa k jednorázovým vložkám a tamponům. Jaké jsou jeho hlavní benefity?

Omezení menstruačního odpadu jako pozitivní trend

Průměrná žena spotřebuje za svůj život více než 11 000 jednorázových menstruačních produktů, přičemž trvá stovky let, než se tento odpad rozloží. Pro rozhodnutí pořídit si kalíšek ovšem hrají i finanční výdaje. Prvotní investice do nákupu se mnohonásobně vrací, neboť menstruační kalíšky lze používat opakovaně, a to po několik let, což představuje významnou úsporu ve srovnání s měsíčními náklady na jednorázové produkty (1).

Stop chemikáliím!

Kvalitní menstruační kalíšky jsou vyrobeny z lékařského silikonu a neobsahují žádné agresivní chemikálie ani barviva. Ženy, které přecházejí na menstruační kalíšky, také zjišťují, že jsou pohodlnější a mají vyšší kapacitu pro menstruační krev, takže je dámy mohou nosit delší dobu bez obav z úniku nebo zápachu. (Pravda je taková, že menstruační kalíšek má až třikrát větší kapacitu než velká vložka nebo super silný tampon. To znamená méně času stráveného na cestách do koupelny.) Menstruační kalíšky také nebrání při fyzických aktivitách, a to včetně plavání (2). Co si přát víc?

Největší problém ze všech

Navzdory všem výhodám si ženy kladou otázku, jak kalíšek správně vložit nebo vyjmout. Tak pochopitelně, že zrovna tenhle krok vyžaduje trochu cviku, vždyť učený z nebe nespadl. Na první pokus se kalíšek bezproblémově podaří zavést jen malému procentu žen. Rozhodně se však vyplatí nenechat se odradit a zkoušet to dál. Někdy trvá i dva menstruační cykly, než si všechno „sedne“ (2).

Zdroje: (1) www.wen.org.uk/wp-content/uploads/Fact-Sheet-Environmenstrual.pdf, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6669309/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat