Proč se objevují sny a jak si je pamatovat

Existuje několik teorií o tom, proč lidé sní. Že zrovna vám se už dlouho nic nezdálo? S těmito tipy se snové příběhy vrátí!

Sny jsou obrazy, emoce nebo pocity, které mozek produkuje během spánku. Zatímco snění může nastat během jakékoli fáze spánkového cyklu, spánek s rychlým pohybem očí (také známý jako REM spánek) produkuje ty nejpamátnější a nejživější sny. Existuje přitom mnoho typů snů, včetně léčivých, prorockých, opakujících se i lucidních.

Důvod, proč lidé sní

Původ snů nebo víra v to, odkud pocházejí, má velmi bohatou historii a minulost. Jedna z teorií říká, že lidé sní o zpracování emocí. Někteří odborníci zase tvrdí, že účelem snů je naučit se nové dovednosti a zlepšit schopnosti řešení problémů. Další teorie se opírá o myšlenku, že sny jsou nápomocné při vytváření nových vzpomínek a je nutné zmínit i to, že mnoho náboženských tradic sny považuje za způsob, jak se spojit s jinými světy nebo dimenzemi.

5 typů snů

Lidé mohou mít několik typů snů. I když jsou možnosti neomezené, tyto kategorie jsou běžné.

1. Sny o létání: Mnoho lidí sní o tom, že mohou létat. Tyto sny jsou často příjemné a dokonce euforické. Snílci si je spojují s pocity svobody, nebojácnosti a posílení.

2. Lucidní sny: Spící si uvědomí, že sní, když je ve stavu lucidního snění, a může si ve snu udržet určitou kontrolu nad svým tělem a myšlenkami.

3. Noční můry: Jsou to sny vyvolávající strach. V tomto případě snový stav představuje způsob, jakým mozek zpracovává každodenní stresory.

4. Prorocké sny: V prorockých snech lidé vidí, že se budoucí události stanou dříve než ve skutečnosti.

5. Opakující se sny: Opakující se sny obsahují stejné nebo podobné představy a pocity v předchozích událostech a mohou se také objevit jako opakující se noční můry. Různé teorie naznačují, že jsou výsledkem vyhýbání se riziku a strachů nebo jiných nevyřešených problémů.

Jak si sny pamatovat?

Každý sní, ale jen málo lidí si své sny pamatuje. Chcete-li k nim patřit, vytvořte si dobrý spánkový režim. Choďte spát ve stejnou dobu a u postele mějte notýsek s tužkou. Zároveň se zaměřte na zapamatování hned po probuzení. Vzpomínka na sen rychle mizí, takže si ji zkuste přehřát ještě ve chvíli, kdy ležíte v posteli. A pozor na budík!

Pokud se probudíte náhle (násilně), pravděpodobně upadnete do bdělého stavu mysli a všechny fragmenty, které by mohly z vašich snů zůstat, se rychle rozptýlí. Zkuste použít budík, který má jemné zvuky.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2814941/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat