Jak přežít léto doma u pracovního stolu

Teplo a léto jsou skvělé – když ležíte na pláži. Jak se dá snést učení nebo práce doma u stolu i při 30 stupních plus?

Léto je tady – ale bohužel většinou nezohledňuje, jestli se musíte učit nebo jestli vás čeká nějaký důležitý termín. A i když nejste v kanceláři, koncentrace a výkon často při teplotách nad 30 stupňů klesá. Proto jsme pro vás sestavili 10 tipů, které vám pomohou přežít horké dny u vašeho pracovního stolu doma:

Udělejte si letní seznam skladeb

Je dost špatné, že se brzy blíží fáze zkoušek nebo uzávěrka dalšího projektu – a teď přicházejí vedra. Pokud se studiu nebo práci nevyhnete, letní písně vám navodí náladu. A večer na balkoně nebo v parku si můžete playlist rovnou pustit...

Začněte dříve 

Zní to trochu banálně, ale je to tak: když je opravdu horko, vyplatí se brzy vstát. Byt můžete znovu provětrat a v klidu posnídat. Navíc se v lepším případě pracuje už v brzkých odpoledních hodinách. A je něco lepšího než ráno vstát, nadýchat se čerstvého letního vzduchu a vidět slunce a modrou oblohu, cítit se trochu jako na dovolené?

Ochlaďte si nohy

Velká výhoda, když nejste v kanceláři nebo v knihovně – neexistují žádná pravidla chování. Takže když vám bude moc horko, stačí pod stůl postavit plastový kbelík, nebo káď se studenou vodou, dát si do ní nohy a ochlazovat se.

Dělejte přestávky

Přestávky jsou důležité při studiu a práci. V horkých dnech byste si měli každých 45 minut udělat pár minut pauzu a trochu se rozhýbat. Pokud jste doma, můžete si zacvičit i krátké kolo jógy. Taková přestávka je také skvělá pro socializaci: Zajděte se svým spolubydlícím, sousedem, dobrým kamarádem nebo studijním partnerem z knihovny do zmrzlinárny a vychutnejte si kopeček zmrzliny – a pak pokračujte v práci, v pohodě a motivovaní.

Pijte čaj, nebo ochuťte vodu

Pijte, pijte, pijte! To, co zní jako tip od maminky, je prostě pravda. Denní doporučované dva litry vody mají v horkých dnech tendenci se proměnit ve tři a více – protože středně těžce pracující člověk potřebuje asi o 1,5 litru vody denně více, pokud teplota stoupne o pouhých pět stupňů. Totéž ale platí i při pití: nepijte extrémně studené ani extrémně horké věci. Příliš studené nápoje tělu signalizují, že by se mělo zahřát, ale vaření horkého čaje také není nejlepší volbou. Vlažné nápoje (mimochodem i sprchy) pomáhají k ochlazení. Pokud pro vás čaj je příliš zimní nápoj, můžete naplnit karafu vodou a přidat plátky okurky a citronu nebo bazalku – vznikne tak skvělý letní drink.

Změňte své polední návyky

Pokud se začnete učit nebo pracovat brzy ráno, těšíte se na polední přestávku celé dopoledne – a často i na něco chutného k jídlu. Ale hlavně v létě byste se měli vyhýbat těstovinám s pestem nebo řízku, abyste úplně neupadli do poledního útlumu a neproduktivity. Ovoce, lahodný salát nebo i oblíbená špagetová zmrzlina vám v létě pomůže s polední pauzou.

Jezte letní svačiny

Když je horko, často máte pocit, že nemůžete nic jíst. Ale to není zrovna užitečné, pokud musíte pracovat u svého stolu doma. Zde mohou pomoci letní svačiny: meloun z lednice dodává nejen výživu a vitaminy pro hlavu a tělo, ale také přímo doplňuje rovnováhu tekutin. Pokud se chcete vyhnout polední únavě, jednoduše si dopřejte kávu s ledem.  

Cvičte – ale brzy

Sport je dobrý pro tělo – i mysl. Každý, kdo se před studiem nebo prací dokáže dát dohromady na běhání nebo jógu, se poté obvykle cítí více motivovaný. Ale při 30 stupních plus byste měli sport přesunout na časné ráno nebo večer. A pokud stejně brzy vstáváte, abyste místnost vyvětrali a využili chladné hodiny, lze to skvěle zkombinovat.

Udělejte něco hezkého na později

Seznam úkolů, který se tyčí nad stolem, je dost špatný – ale ještě horší je, když byste teoreticky mohli pokračovat v práci donekonečna. Samozřejmě se vždy najdou časy nebo velké projekty, které je třeba dokončit, ale pokud je to možné, udělejte po produktivním dni něco hezkého. Ať už se jedná o grilování v parku nebo sklenku vína na balkóně – vědomí, že můžete večer odpočívat, usnadňuje práci se seznamem úkolů.

Jděte tam, kde je klimatizace

Tragické, ale pravdivé: Pokud to ve svém bytě v posledním patře nebo v jižně orientovaném pokoji nevydržíte, jedinou možností je utéct ke klimatizaci. Mnoho knihoven má nyní klimatizovanou čítárnu, a můžete dokonce najít chladné místo ve společných prostorách. Pokud nemáte rádi klimatizované pokoje, můžete ještě zkusit najít stinné místo v parku nebo v klidné kavárně s vzdušným vánkem.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat