Konzumace vody z vás udělá lepšího řečníka

Když má člověk žízeň, mluví se mu opravdu jen horko těžko. A nejde jen o jazyk, který se lepí na patro! I mírná dehydratace zhoršuje náladu a řečnické kognitivní výkony. Máte už pro dnešek pitný režim splněný?

Čeká vás důležitý pracovní pohovor, který může rozhodnout o vaší budoucnosti? Kdo by nebyl nervózní! U všech těch možných katastrofických scénářů se také obáváte toho, že se při řeči „zadrhnete“, což vám znemožní vyjádřit své myšlenky, pocity i dosavadní zkušenosti. Dlaně se potí, stres stoupá a vy máte chuť vzít nohy na ramena. Ale přece se nevzdáte! Dejte si sklenku vody a rázem to bude o něčem jiném.

Kdo zalévá, je v pohodě

Vzhledem k tomu, že se náš organismus asi ze 60 procent skládá z vody, dává smysl, že její dostatek je nezbytnou součástí celkového zdraví. Přiměřená hydratace je potřebná pro celou řadu tělesných procesů, a to včetně trávení, dýchání, vylučování škodlivých látek, termoregulace a ochrany citlivých tkání, jako je kupříkladu mícha. O odpovídající závlahu však prosí také mozek, což potvrzují i odborné studie. Z těch jasně vyplývá, že i mírná dehydratace negativně ovlivňuje náladu, přičemž narušuje schopnost jasně myslet (1). Výzkum zveřejněný v magazínu Medicine & Science in Sports & Exercise poukazuje na skutečnost, že dehydratace zhoršuje zejména ty kognitivní výkony, které vyžadují pozornost, motorickou koordinaci a funkční dovednosti, do kterých spadá i paměť,  reakce na okolní podněty a schopnosti potřebné pro zapojení se do konverzace (2). Kolik skleniček už dnes máte v sobě?

Signály, které signalizují nutnost nápravy

Dehydratace se projevuje různě. Někdy je to jen obyčejná žízeň, jindy se může objevit obtěžující bolest hlavy, dlouhotrvající nevolnost a nutkání na zvracení. Varovným znamením je také zkažený dech, stejně jako suchá a zčervenalá pokožka, svalová křeč a zvýšená chuť na sladké (3).

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938415002358, (2) www.journals.lww.com/acsm-msse/pages/default.aspx, (3) www.everydayhealth.com/news/unusual-signs-of-dehydration/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:59
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat