Proč lidé neustále sledují nekonečné seriály

Žijeme v éře nekonečných televizních možností. Tak proč mnozí z nás pořád dokola sledují reprízy sitcomů nebo seriály, jejichž díly se počítají na stovky či tisíce?

Online streamovací služby se staly superstrojem na produkci obsahu, který nás vystavuje neomezenému množství zábavy, jež je dostupná kdekoli, kdykoli a pouhým kliknutím tlačítka. Zdá se však, že i tak chce většina lidí sledovat nekonečné seriály, a navíc se vrací ke stejným filmům a televizním pořadům se starším „datem výroby“. Proč?

Bohatá nabídka škodí

Poznatky Sheeny Iyengar z Kolumbijské univerzity naznačují, že čím více toho máme k dispozici, tím více jsme nerozhodní. Proto projedete nabídku programů, ale pak se stejně vrátíte k „jistější variantě“. Jé, oni zase opakují Teorii velkého třesku?

Stereotyp funguje jako kotva

Opakované sledování starých filmů nebo těšení se na další díl oblíbeného seriálu Ulice se v průběhu let může stát symbolickým rituálem, jakousi kotvou, která ujišťuje, že svět je ještě v pořádku. V kontrastu s tím, co se dozvídáme při sledování hlavních televizních zpráv, je to vlastně dobře.

Mozek potřebuje odpočívat

Známé věci se snáze zpracovávají a lidé u nich mohou lépe odpočívat, aniž by jejich mysl byla zahlcená novými informacemi, situacemi, scénáři a podobně. Neodolatelná nabídka! Teď už víte, proč jste v sedmém nebi, když si poslední epizodu Ordinace v růžové zahradě nebo Dva a půl chlapa pustíte ještě jednou (podruhé, potřetí). Je to o návratu do spolehlivého, nostalgického a uklidňujícího prostoru s nízkým rizikem a známými výsledky. Tomu mozek nemůže odolat.

Suma sumárum, kdykoli pocítíte intenzivní nutkání během víkendu zhlédnout všechno, co jste přes pracovní týden nestihli, a to včetně celé série Pána prstenů, buďte si jisti, že neztrácíte čas. Opakované sledování filmů a nekonečných televizních pořadů může být snadnou formou péče o sebe, která leckdy vynahradí pobyt ve wellness centru – navíc s minimálními finančními a cestovními náklady. Takže, co si pustíte právě dnes?

Zdroje: Sheena Iyengar: Tha Art of Choosing, názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat