Chmury i neduhy rozežene kouzelná vanilka

Potřebujete nakopnout soustředění? Přičichněte si k vanilce. Ta vám ale pomůže i při nespavosti, stejně jako v boji se záněty. Protože je zprostředkovatelem mnoha antioxidantů, posiluje také imunitu a krotí oxidační stres.

Výrazná a jedinečná. To přesně je vanilka, která je kouzelná nejen z hlediska chuti, ale i vůně. Proto ji ve světě gastronomie i parfumerie může jen máloco konkurovat. Znáte její účinky? Je to pořádně dlouhý seznam!

Orchidej, která kvete jenom chvilku

Vanilkový lusk, tedy nejvíce zbožňovaná část celé rostliny, je plodem vanilkovníku. Věděli jste, že je to orchidej? Pravda ale je, že moc parády nenadělá, protože kvete pouhých 24 hodin. Je tedy jasné, že pohled na kvetoucí vanilku je jedinečným zážitkem. Samotný vanilkovník pochází z Mexika, s čímž souvisí fakt, že ke svému růstu a prosperitě vyžaduje specifické podnebí. Za jeho rozšíření vděčíme španělským dobyvatelům, kteří ho v 16. století společně s dalšími poklady dovezli až do Evropy. Jak popsat onu pověstnou vůni?

Sladké opojení uvolní i povzbudí

Vanilkové aroma je sladké a krémové, uvolňující a zároveň povzbuzující. Z pohledu vědců působí jako afrodiziakum, přičemž tlumí stres, zlepšuje náladu, evokuje vzpomínky z dětství, navozuje pocity relaxace a podporuje kognitivní funkce v situacích, kdy je potřeba větší soustředění (1). Je zajímavé, že mozek dokáže stimulovat, ale také uklidnit a připravit ho na spánek, proto se doporučuje při nespavosti (2). A co s tělem dokáže přímá konzumace vanilky?

Ingredience s něčím navíc

Šéfkuchaři po celém světě využívají vanilku v různých receptech, zdaleka nejde jen o přípravu dezertů a zmrzliny. Přidávají ji totiž i do omáček a salátových dresinků. Co se týká jejích zdravotních výhod, každý konzument může počítat s poctivou dávkou antioxidantů, útlumem zánětů, prevencí Alzheimerovy choroby, posílením imunity, zmírněním oxidačního stresu a omezením rizika rakoviny (3). Je pravdou, že si za kvalitní vanilku člověk trochu připlatí, ale s ohledem na její benefity se tahle investice vrátí. Nebo jste jiného názoru?

Zdroje: (1) www.volantaroma.com/blogs/guides/vanilla-essential-oil-guide, (2) www.sleepopolis.com/news/vanilla-better-sleep/, (3) www.healthline.com/nutrition/vanilla-extract-benefits#2.-May-offer-antioxidant-effects







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat