Inteligentní lidé často fungují pomaleji

Pomalu uvažujícím lidem někdy vyřešení problému trvá o něco déle než jejich rychle uvažujícím protějškům. To ale neznamená, že jsou méně inteligentní. Právě naopak!

O Albertu Einsteinovi se traduje anekdota, která ho prý dobře vystihuje, i když nevíme jistě, zda je stoprocentně pravdivá: Do jeho domu prý přišel opravář něco opravit. Když uviděl knihovnu, velmi na něj zapůsobilo množství knih, které Albert Einstein vlastnil, a zeptal se, jak dlouho trvalo tolik knih přečíst. Albert Einstein prý odpověděl, že většinu těchto knih ani neotevřel. „Čtu velmi pomalu,“ řekl prý. "Když něco čtu, chci se ujistit, že tomu plně rozumím. Takže si vyberu odstavec, přečtu ho, zavřu knihu a pak o tom týden přemýšlím, než knihu znovu otevřu a přejdu k dalšímu odstavci (1)."

Pokud tento příběh, ať už pravdivý nebo ne, skutečně přesně charakterizuje Alberta Einsteina, dalo by se říct, že byl spíše pomalu myslící… 

Co odlišuje pomalé myšlení od rychlého

U lidí, kteří přemýšlejí pomalu, nové informace a zkušenosti obvykle zpočátku vyvolávají otázky. Nebo spouštějí další myšlenkové procesy. Dívají se na své dojmy z různých úhlů pohledu, zkoušejí různé interpretace a spojují je s dalšími informacemi, které jsou již uloženy v jejich mozku. A tak dále. To může trvat poměrně dlouho (2). 

Rychle uvažující lidé volí jinou strategii. Můžete běžně a rychle třídit nové informace a zkušenosti, aniž byste museli klást příliš mnoho otázek. Využívají především svou intuici, která z velké části vychází z jejich prožitkových vzorců, zvyků a instinktů. Tento přístup obvykle zabere podstatně méně času než přístup pomalého myšlení (2).

Výhody rychlého myšlení jsou zřejmé: šetří čas a stojí relativně málo energie. Pomocí tohoto stylu myšlení můžeme rychle utřídit svět kolem nás, odškrtávat věci a jít spát s dobrým pocitem. Pomalé myšlení na druhou stranu znamená, že v diskuzích často prohráváme, nosíme v hlavě otevřené otázky a potřebujeme poměrně velké množství mentální energie, abychom si v hlavě vytvořili nebo udrželi pořádek. Pokud patříte spíše k těm rozvážnějším, nezoufejte, i to má své výhody (2). 

Nepodléháte předsudkům

Pro rychle uvažující lidi se mnoho věcí vyjasní během chvilky: antivaxeři jsou asociálové a hlupáci, člověk je buď muž, nebo žena, nejdůležitější v životě je najít toho jednoho. Tímto způsobem však někdy, aniž by si to uvědomovali, prostě přijmou názor někoho jiného, místo aby si ho sami utvářeli. To se lidem s pomalým myšlením stává méně často, protože si dávají více času na úsudky a intenzivnější přemýšlení o věcech (2).

Máte hlubší a rozmanitější vztahy

Pomalu uvažující lidé se mohou někdy ocitnout v roli outsidera, ale obvykle navazují hlubší a spolehlivější vztahy a mají rozmanitější okruhy přátel. Jsou otevření různým typům lidí, zatímco rychle uvažující lidé se raději drží známého vzoru, kdy si hledají sobě podobné přátele. Pomalu uvažující lidé se navíc snaží skutečně porozumět druhým a vytvořit si úplný obraz člověka, což může podporovat hluboké vztahy (2).

Žijete v rozmanitějším světě

Pomalu uvažujícím lidem se svět zdá složitější a barevnější než lidem rychle uvažujícím. Zatímco lidé s pomalým myšlením hledají souvislosti a zvláštnosti věcí, lidé s rychlým myšlením raději zařazují nové zážitky a vjemy do známých kategorií, díky čemuž jsou méně vnímaví k detailům a změnám (3).

Pomalé nebo rychlé myšlení – co je lepší?

Pomalé a rychlé myšlení si nemusí nutně konkurovat, ale spíše se doplňují, a většina lidí obě myšlení střídá podle potřeby, dokonce i Albert Einstein. Máme schopnost používat obě strategie myšlení a ve skutečnosti je obě potřebujeme. V některých situacích má větší smysl myslet rychle, soudit a rozhodovat se intuitivně a ignorovat detaily, jiné vyžadují podrobnější diskusi a je moudré, když si uděláme čas na přemýšlení a kladení otázek (3).

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein, (2) www.neurosciencenews.com/iq-decision-speed-23377/, (3) názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat