Kolik stojí silvestr aneb Ježíškem útraty nekončí

Prosinec je pro naše peněženky snad ten nejnáročnější měsíc, po Vánocích přicházejí ještě větší oslavy. Většina lidí je bere jako příležitost pobavit se s přáteli a pořádně se odvázat a bez šampaňského a ohňostroje by to nebylo ono. Podle průzkumu Ery utratíme průměrně kolem 500 korun poslední den v roce za jídlo a pití, přičemž ženy utrácejí o něco méně než muži.

V následujících řádcích naleznete několik tipů, jak se na závěr roku připravit, na co nezapomenout a na co se připravit.

1. Oslava doma vyjde nejlevněji

Ježíšek každému vytáhne z kapsy nemalou částku, proto často na oslavy silvestra nezbývají peníze. Nejlevnější je samozřejmě oslava doma nebo u přátel. „Doma zůstane zhruba 60 procent respondentů. Nejčastěji se jedná o lidi starší 27 let. Zhruba pětina oslovených plánuje na konec roku návštěvu u přátel nebo známých. Mladší ročníky se častěji chystají vydat do restaurací a barů nebo s partou na chalupu,“ říká Aleš Pospíšil z Poštovní spořitelny.

Rada navíc: Plánujete-li strávit silvestra na horách, pak se rychle rozhodněte mezi ubytováním v hotelu, penzionu nebo na horské chatě. Ušetříte, pokud se o pronájem podělíte společně s přáteli. V průměru se ceny pohybují kolem 500 korun na osobu. Pamatujte ale, že ceny jsou poslední noc v roce na horách téměr dvojnásobné oproti normálu.

2. Šampaňské a přátelé jsou základ

Silvestra si většina z nás neumí představit bez šampaňského, dobrého jídla, chlebíčků a také bez alkoholu. Ženský a mužský pohled na oslavy konce roku se v mnohém liší. Zatímco ženy jednoznačně častěji zmiňují šampaňské a chlebíčky, muži se neobejdou bez zábavy s přáteli a alkoholu. Po Vánocích se zásoby ve spížích ztenčily, je třeba se vydat na nákup. Nezapomeňte si seznam, abyste kupovali jen důležité věcil, ale zároveň na nic nezapomněli. A porovnejte ceny na internetu, mnoho supermarketů nabízí v tuto dobu různé slevové akce především na alkohol.

Rada navíc:
Rozhodně na kvalitním alkoholu nešetřete a prověřujte jeho rodokmen. Na internetu najdete na stránkách Unie výrobců a dovozců lihovin jednoduchý návod, jak certifikát jednotlivých lihovin ověřit.

3. Plánovaná útrata

Tři čtvrtiny oslovených vynaloží na oslavu silvestra stejnou částku, jakou zaplatili loni – za jídlo a pití lidé utratí v průměru 500 korun za osobu. Silvestr bez ohňostroje si dokáže představit asi jen málokdo. Nákup zábavní pyrotechniky plánuje zhruba třetina oslovených. Nikoho nepřekvapí, že větší zájem o ni mají muži. Průměrné náklady za silvestrovské ohňostroje a petardy jsou 531 korun. Přitom nejvyšší sumu utrácí lidé do 40 let – zhruba 570 korun. Nejčastěji lidé nakupují pyrotechniku v supermarketech (60 procent). Necelá polovina zavítá do specializovaných obchodů. Pokud ohňostrojům neholdujete, stačí prskavky, které jsou levné a bezpečné.

Rada navíc: Při nákupu zábavní pyrotechniky vyžadujte český návod. Skladujte ji v chladu a daleko od dětí. Při manipulaci nemiřte na sebe ani ostatní osoby a rozhodně s ní nemanipulujte pod vlivem alkoholu.

4. Novoroční předsevzetí, chceme hlavně zhubnout

Čtvrtina oslovených si letos dá nějaké novoroční předsevzetí. U většiny to je závazek zhubnout. Toto přání vyslovují častěji ženy. Muži si kromě toho přejí zbohatnout. Pokud se naučí pravidelně spořit a rozumně zacházet s penězi, tak toto přání není nereálné,“ dodává odvahu Aleš Pospíšil. Prozradíme vám tajemství úspěšných. Stanovte si reálné cíle, proměňujte svá přání v realitu postupně a myslete pozitivně. Ať už zamýšlíte shodit nějaké to kilo, nebo si našetřit na dovolenou, pak platí stejná zásada: Postupné změny bývají méně bolestivé a k cíli vedou jistěji.

Rada navíc: S řadou předsevzetí vám mohou pomoci odborníci v oboru. Pokud máte například problémy se sestavením optimální výše úspor, pak stačí navštívit jakékoliv finanční centrum, kde vám poradí přesně na míru vašim potřebám.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:20
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat