Lenost se dědí stejně jako touha být fit

07.09.2010 | Zajímavosti

Touha být fit a v pohybu je dědičná. Bohužel, podle kalifornských genetiků to samé platí o tendenci stát se domácím povalečem. Vztah k pohybu a aktivnímu způsobu života se podle kalifornských expertů přenáší pomocí genů z rodičů na děti.

Možnou léčbou lenosti a povalečství vedoucích k obezitě a vážným zdravotním komplikacím by mohla být farmaka vypínající účinky některých genů.

„Naše bádání v laboratoři při šlechtění pokusných zvířat má význam také pro lidské zdraví. Nakonec bychom mohli lidi léčit farmakologicky pro nedostatečnou pohyblivost tak, že bychom pomocí léků vypínali aktivitu genů, a tím podporovali chuť cvičit,“ míní profesor Theodore Garland z University of California.

Jeho tým prokázal při křížení laboratorních hlodavců, že potomci velmi aktivních jedinců jsou rovněž velmi aktivní nezávisle na podmínkách a vlivu prostředí. Naopak myši líné a méně pohyblivé dávají vzniknout potomkům se sníženou pohyblivostí. Podle Garlanda se lidskou společností přenášejí podobné geny a děti aktivních rodičů jsou také často aktivnější než vrstevníci rodičů preferujících klidnější a sedavý způsob života. Vliv podle Garlanda přitom nemá jen výchova, ale především genetické pozadí.






Celkem 0 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat