Mentol zápach z úst jen zhorší. Lepší jsou petrželka a kopr

Halitóza neboli silný zápach z úst je většinou způsoben přemnožením hnilobných bakterií v ústech. Příčin tohoto problému může být několik, špatné geny, nedostatek pohybu, různé choroby, léky, nevyvážená strava, nedostatečný přísun tekutin a špatná ústní hygiena. Řešení většinou musí být komplexní, nejhorší ale je spoléhat na mentolové bonbony a podobné výrobky. Zápach jen zhoršují. Pomoci může naopak žvýkání kopru, petrželky či třeba hřebíčku.

Nepříjemný dech zažíváme u druhých velmi často dopoledne. Důvod? Vynechají snídani. Tím nedojde ke stimulaci tvorby slin, které ústa vyčistí a dezinfikují. Navíc prázdný a hladový žaludek podporuje nepříjemný zápach dechu.

Dalším problémem jsou dnešní typy diet založené na velkém přísunu bílkovin a tuků. Tento jídelníček opět přispívá k velmi nepříjemnému dechu. Naopak jedním z řešení halitózy je omezení přísunu bílkovin.

Nutný je také pravidelný přísun tekutin, neboť ty pomáhají udržovat v ústech vhodné pH a produkovat dostatek slin, které omezují zápach produkující bakterie. Nepříjemný dech způsobují také alkohol, káva, sladkosti bohaté na jednoduché cukry.

Akutním řešením zápachu z úst může být sice mentolový bonbon či žvýkačka, překryjí zápach a zvýší produkci slin, ale dlouhodobá prevence halitózy je zásadní. Je nutné pravidelně si čistit zuby, ideálně třikrát denně. Používat mezizubní kartáčky a dentální nitě. Nechat si odstranit zubní kámen a vyhýbat se rychlému řešení pomocí ústní vody. Její pravidelné používání naopak vede k narušení rovnováhy v ústech a ke zhoršení problému. Během dne je pak nezbytné popíjet stále čistou – opravdu zcela čistou! – vodu bez cukrů, barviv, džusů a jiných přídavků.

Proti zápachu úst pomáhá také pojídání syrové zeleniny (mrkev, řapíkatý celer) a jablek. Kromě toho také žvýkání koření jako skořice, hřebíčku a kardamomu. Žvýkání čerstvých listů kopru, petrželky, fenyklu a máty.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat