Prostreno.cz

Hubnete a už nevíte, co jíst? Poradíme vám

Podle odborníků bychom měli jíst minimálně pětkrát denně, což samozřejmě znamená nejméně dvě svačiny. Obvykle nám ale chybějí nápady, co si vlastně na svačinu zabalit, abychom neustále nejedli to samé. Bety vám proto přináší pár tipů na netradiční zdravou svačinku.

Svačiny řada z nás podceňuje. Buď je zcela vynechává, nebo nakonec v zoufalství a zajetí hladu či svých chutí skončí s nějakou tou sušenkou, oplatkou, bagetou nebo balíčkem slaných tyčinek či chipsů. Příjem kalorií tak neutěšeně stoupá a kila nemizí. Zkuste některý z tipů bety.cz. Obohatíte svůj jídelníček o nové chutě a navíc většina z níže uvedených tipů na svačinku nepřesahuje, co se energetického příjmu týče, 200 kalorií.

Jogurt s borůvkami

Nemáme na mysli borůvkový jogurt, který je ve většině případů přislazený, někdy i dobarvovaný či dochucovaný, ale bílý jogurt (záleží na vás, zda zvolíte light, nebo obyčejný, energetický rozdíl často nebývá tak velký) s čerstvými borůvkami. Jogurt jako zakysaný výrobek pomáhá našemu zažívání, navíc obsahuje vápník. Přidáte-li do něho půl šálku borůvek, obohatíte ho nízkokalorickým ovocem se spoustou antioxidantů a vlákninou. Navíc přirozená sladkost borůvek skvěle doplní kyselost jogurtu. Má-li toto ovoce sezonu, není nic jednoduššího než si přibalit kelímek jogurtu a mističku borůvek s sebou do práce.

Cottage sýr s ananasem

Na první pohled trochu neobvyklá kombinace, ale věřte, stojí za vyzkoušení. Pokud totiž rozmícháte polovinu kelímku sýra cottage s přibližně polovinou šálku nadrobno nakrájeného (nebo nahrubo umixovaného) ananasu – ale pozor, čerstvého, ne konzervovaného – vaše chuťové buňky to jistě ocení. Navíc kvalitní bílkoviny v sýru skvěle „vyváží“ cukry v ananasu, takže nebudete mít po chvíli zase hlad, ale pocit sytosti vám vydrží déle. Doma vám zabere příprava několik minut, v práci už jen vybalíte mističku a lžíci.

Pražená dýňová semínka

Taková zdravější (a také méně kalorická) varianta oblíbených pražených buráků. Na jednu porci nasucho opražíte půl šálku dýňových semínek a pak už jen chroupete. Dýňová semínka by měla být se slupkou (někdy se prodávají i loupaná, dávejte si tedy pozor, abyste sáhli po správném balíčku), protože trvá déle, než je rozkoušete, a navíc vás díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na delší dobu. Takovouto svačinkou velmi prospějete i svému organismu – dýňová semínka mají vysoký obsah zinku a hořčíku. Čeká-li vás například důležité jednání, z něhož jste nervózní, díky aminokyselině s názvem tryptofan, již obsahují, vám pomohou se uklidnit.

Nízkotučný tvaroh s celozrnným chlebem a jablkem

Tahle klasická kombinace připomíná dětství – jen klasický chleba vyměníte za plátek celozrnného a tavený sýr či pomazánku za nízkotučný tvaroh. Doplníte menším jablkem (nebo polovinou velkého) a zdravá a přitom lehká svačinka je na světě.

Vegetariánské sushi

Tohle je v našich zeměpisných šířkách trochu netradiční svačina, ale proč se neinspirovat jinde? Pět kousků vegetariánského sushi spolehlivě uspokojí váš hlad. Nevýhodou této svačiny je, že ji většina z nás nepřipraví doma, takže si ji musí koupit. Ačkoli už sushi nabízí i řada supermarketů, jeho cena je často příliš vysoká, abychom si ho mohli dopřávat pravidelně. Ale jako občasné zpestření jídelníčku se určitě hodí.

Odlehčený tuňákový salát

Tuňák obsahuje řadu zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin a kvalitní bílkoviny, takže jako základ pro zdravou svačinu je ideální. Pokapejte tedy konzervovaného tuňáka citronovou šťávou (citron tvoří s rybami opravdu skvělou dvojici), přidejte pár černých oliv a listů salátu a pochutnávejte si. Jen pozor, abyste koupili tuňáka ve vlastní šťávě, ne v oleji – kalorie by pak výrazně narostly.

Wrap s krůtím masem

Tenká, nejlépe celozrnná tortilla naplněná dušeným či grilovaným krůtím masem (může být samozřejmě i kuřecí), salátem, okurkou a rajčetem představuje skvělou svačinku, která vám poskytne bílkoviny a spoustu vlákniny, je ideální a nízkokalorickou variantou klasických obložených sendvičů.

Pistácie

Tento druh oříšků je na svačinu ideální – obsahuje vysoký podíl vitaminu B a vlákniny. Dobrým tipem je kupovat si je neloupané, jednak budete mít s louskáním tolik práce a zabere vám to tolik času, až budete mít pocit, že jich jíte opravdu velké množství, a navíc vypadají opticky větší, takže se opticky větší jeví i jejich porce. Na svačinku můžete sníst asi 45 pistácií (to odpovídá přibližně polovině šálku).

Mražený banán

Tahle svačinka, která uspokojí (alespoň částečně) naši chuť na sladké, se hodí spíše pro letní měsíce, kdy je dobrou alternativou zmrzliny. Nakrájíte banán na kolečka a zamrazíte jej. A pak už jen zdravě mlsáte. Dobrou alternativou je i mražené hroznové víno.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat