Prostreno.cz

Chcete zhubnout, ale milujete sladkou kávu? Poradíme, čím sladit

Je to jedna z prvních věcí, které byste při dietě měli omezit – slazení. Jenže, pokud si svou kávu nedovedete představit bez pořádné porce cukru, bude se vám zaběhnutý zvyk jen těžko měnit. Ale nezoufejte, nemusíte se slazení vzdát úplně!

Sladkosti jsou tak trochu postrachem většiny dietních programů. A to samé platí o slazených nápojích. Jsme na ně zvyklí prakticky odmalička – jen si vzpomeňte na slazené čajíky, podávané již ve školce, čaj, připomínající spíše sirup s přídavkem čaje, kterým jsme statečně zapíjeli oběd ve školní jídelně apod.

Zkrátka, již od dětství většina z nás vlastně nezná neoslazený nápoj (zkuste taky nabídnout malému dítěti neslazený čaj – bylinkový je „divný“, ovocný „kyselý“, černý „hořký“ atd. – chce to hodně trpělivosti, na druhou stranu, pokud to s cukrem nepřeháníme, nic hrozného se neděje, děti při své pohybové aktivitě nějakou tu energii navíc spálí jako nic). Řada z nás vytrvala se slazením nápojů až do dospělosti. A to může být – snažíte-li se zhubnout – docela problém.

Není cukr jako cukr

Nepřítelem číslo jedna je samozřejmě obyčejný bílý cukr. Představuje v podstatě čistou energii, našemu tělu nedodává žádné živiny. Tolik opěvovaný hnědý cukr není o nic lepší – je to vlastně rafinovaný cukr přibarvený melasou. Jeho výhodou nicméně je, že díky zajímavé chuti a odlišné sladkosti ho nemusíme do šálku sypat tolik jako cukru bílého, takže svému nápoji ubereme nějaké ty kalorie. Ještě lepší variantou je přírodní třtinový cukr – ten obsahuje tělu prospěšné minerály. Takže pokud se nechcete vzdát svého „kávového rituálu“, při kterém si do šálku sypete krystalky cukru a pomalu mícháte, sáhněte raději po tom přírodním (a zkuste ubrat i množství). Na jeho lehce odlišnou (ale zajímavější) chuť si možná budete chvilku zvykat, ale stojí to za to.

Med nad zlato

Med je bez diskusí jedna z nejzdravějších potravin (ale pozor, je i silným alergenem) – obsahuje řadu minerálů a vitaminů a má léčivé účinky. Pokud si tedy sladíte čaj, prospějete svému organismu, pokud z cukru (zvláště toho bílého), přesedláte právě na med (do jiných nápojů se příliš nehodí, i když existují lidé, kteří s ním sladí i kávu). Je nicméně třeba přiznat, že med nemá jen samá pozitiva – je totiž také kalorickou bombou. Na druhou stranu, lžička v šálku ranního čaje vás nezabije, ale pokud se opravdu snažíte zhubnout, buďte opatrní. Rozhodně si však med neodpírejte, když vás bolí v krku nebo chraptíte.

Velmi oblíbenými sladidly se pomalu stává také melasa či javorový sirup. Podobně jako med obsahují řadu zdraví prospěšných látek a kromě sladkosti získáte jejich přidáním do nápoje (opět je nejvhodnější čaj) i zajímavou chuť.

Slazení bez kalorií

Velmi oblíbeným prostředkem, jak vykouzlit sladký nápoj, jsou umělá sladidla. Dříve byla součástí cukřenky snad každé ženy, která se snažila zhubnout. Dnes jsme přece jen trochu opatrnější – co si budeme namlouvat, jedná se o uměle vyrobené potraviny, takže o jejich prospěšnosti pro naše zdraví můžeme s úspěchem pochybovat (například aspartam nebo acesulfam, které umělá sladidla hojně obsahují, jsou podezírány z rakovinotvorných účinků). Nicméně odborníci se shodují, že pokud nepřekračujeme doporučené množství, žádné zdravotní následky nám nehrozí.

Umělá sladidla jsou z dietního hlediska vlastně ideální alternativou cukru – vesele si sladíte, a přitom nekonzumujete žádné kalorie. Jenže, jak už bylo napsáno výše – existují i prostředky, které vám nápoj osladí, a vaše tělo vám za to bude vděčné.

Důležité je spíše množství

Zkrátka, pokud chcete zhubnout, nemusíte se slazení vzdávat úplně. I cukry vaše tělo koneckonců potřebuje a správná dieta je založena hlavně na vyvážené stravě, ve které nechybí žádná z důležitých živin. Pozor si ale určitě musíte dát na množství sladidla, které používáte. Vyměňte bílý cukr za zdravější alternativu a zkuste si zvyknout na lehce odlišnou chuť. Právě ta vám může pomoci ubrat množství kalorií, které zkonzumujete.
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat