Prostreno.cz

Polopravdy o jídle: Nenechte se napálit!

Snad žádná oblast našeho života není tolik protkána nejrůznějšími zkreslenými představami a mýty, jako je jídlo. Ve snaze, žít co nejzdravěji, občas naletíme na úplné hlouposti.

Následující polopravdy se zakládají částečně na skutečnosti, ale jako celek neobstojí. Mohou mít sice reálný základ, z něhož vycházejí, ale docházejí ke zkresleným závěrům. Pokud se těmito pověrami budete řídit, pravděpodobně (spíše zcela jistě) si neublížíte, ale vysněného výsledku se nejspíše nedočkáte…

Polopravda č. 1: Když budu pít vodu, zhubnu

Z čeho vychází: Pokud vypijete před jídlem sklenici vody, pravděpodobně se sníží množství jídla, které pak sníte.

Ačkoli se to nezdá, je stále spousta lidí přesvědčená, že se dá pomocí vody zhubnout. Bohužel, tak jednoduchý život není a hubnutí je mnohem komplexnější záležitost. Voda sama o sobě kalorie nespaluje! Ano, nějaké to kilo metodou „sklenice před jídlem“ zhubnete, ale na dlouhodobé udržení váhy tenhle postup není. Jíst méně je samozřejmě podstatou všech dietních programů (nebo alespoň většiny), ale mnohem efektivnější je změna jídelníčku (i když sníte díky vodě před obědem z vepřo-knedlo-zela o knedlík méně, je to pořád vepřo-knedlo-zelo).

Polopravda č. 2: Bílý cukr je bělen chemikáliemi, proto je nebezpečný

Z čeho vychází: Bílý cukr je – podobně jako třeba bílá mouka – skutečně bělen, ale použité chemikálie nejsou zdraví nebezpečné.

Bitva hnědého a bílého cukru se zdá být nekonečná. Bělený cukr se stal poslední dobou téměř psancem, ale sám o sobě vám kvůli procesu bělení neuškodí. Ano, ztratily se z něho během výroby některé živiny, ale situace není nijak dramatická. Myslet si, že můžeme bez následků konzumovat hnědý cukr, protože tím vlastně prospíváme svému zdraví, je velkým omylem řady lidí. Ať už má cukr jakoukoli barvu, je vysoce kalorický a podílí se na vzniku obezity. Představa, že co je přírodní, je i zdravé a netloustne se po tom, zkrátka pro cukr neplatí.

Polopravda č. 3: Po mrkvi se vám zlepší zrak

Z čeho vychází: Mrkev obsahuje látky, které se podílejí na zdraví očí.

Mrkev obsahuje množství vitaminu A, který je pro zdraví našich očí jednou z nezbytných živin. Ale není zázračný, pokud hůře vidíte, můžete zkonzumovat třeba vagon této oranžové zeleniny a zrak se vám nevylepší. Navíc podobné množství vitaminu A, a tedy i stejné účinky na naše oči, má i špenát, rajčata nebo třeba dýně. Pro zrak je ale stejně důležitá vyvážená strava, obsahující celé spektrum důležitých látek a vitaminů. A také taková, jež předchází obezitě – choroby, s ní spojené, totiž zrak výrazně zhoršují.

Polopravda č. 4: Jídlem ve večerních hodinách více přibíráte

Z čeho vychází: Lidé mají tendenci sníst toho večer více.

Důvod, proč nám nabývají kilogramy, spočívá v tom, že konzumujeme velké množství kalorií, a je celkem jedno, jestli je do svého těla dostaneme ráno nebo večer. Jenže, zatímco přes den máme spoustu práce a jídlo se tak často dostává až na poslední místo našeho zájmu, večer si čas na pořádné hody uděláme. A sníme toho více, než bychom měli. Proto tolik lidí hubne, omezí-li večerní přísun jídla. Ne proto, že by na tukové zásoby měla vliv denní doba, ale jednoduše proto, že toho v konečném součtu snědí méně (je však potřeba upravit jídelníček na celý den, pokud se chceme vyhnout následnému jojo-efektu). Řada z nás je navíc zvyklá jen tak něco „zobat“ u televize, což je pro naši postavu a vlastně i zdraví další nebezpečný nepřítel, na který přes den nemáme ani pomyšlení. Takže jak večerní „futrování“ omezit? Hned po večeři si vyčistěte zuby, zakažte si přístup do kuchyně a ze svého zorného pole odstraňte všechny pochutiny, které by vás lákaly k nějakému tomu mlsání.

Polopravda č. 5: Cukr způsobuje diabetes

Z čeho vychází: Cukr (v jakékoli podobě) přispívá ke vzniku obezity, která je významným rizikovým faktorem pro onemocnění cukrovkou.

Sladkosti vám samy o sobě cukrovku nezpůsobí. Ale pokud to s nimi přeháníte a ručička na vaší váze se blíží vysokým cifrám, je velká pravděpodobnost, že touto nepříjemnou a vážnou chorobou, jíž diabetes 2. typu bezesporu je, onemocníte. Na vině však bude obezita, nikoli cukr samotný. Takže přidejte další důvod na seznam, proč si hlídat, co jíte.
TIP Bety: Cvičíte, zdravě jíte, a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat