Prostreno.cz

Stres a podzimní únava? Máme 7 tipů, jak je zkrotit

05.10.2016 | Zdraví a diety

Krátké dny, vstávání za tmy, nedostatek vitaminů a přechody ze zimy do tepla dokážou udělat své. Většinou nás „dostane“ podzimní únava. Pocity stresu a vyčerpání jsou náhle všudypřítomné. I s těmito nezvanými hosty však lze úspěšně bojovat. A není to tak těžké.

1.   Bez sladkostí

Mnoho lidí, když se o ně pokouší stres, sáhne po dortíku, buchtě či bonbonech. Může to být i docela bezmyšlenkovité, organismus však zareaguje po zvýšené hladině jednoduchých cukrů ještě větším snížením krevního cukru. A tehdy se budete cítit opravdu nedobře. Extra kalorie vám navíc přidávají na váze a též si koledujete o zdravotní problémy. Při chuti na sladké sáhněte raději po ovoci.

2.   V pohybu

Při stresu si naordinujte fyzickou aktivitu. Stačí vyběhnout schody nebo se rychlým krokem projít kolem domu. I to málo sníží úroveň stresu a zároveň podpoří psychickou výkonnost. Pohyb je vhodnější než cigarety, káva či sladkosti.

3.   Spánek nade vše

Alespoň jeden večer v týdnu zanechte na stole všechny účty, v počítači maily a neotvírejte Facebook. Místo toho využijte volný čas k minimálně 8hodinovému spánku. Budete se cítit svěží a odpočatí. A pamatujte, před spaním žádný kofein ani namáhavé cvičení!

4.   Místo soli bylinky

Máte potřebu něčeho slaného a první volbou jsou chipsy? Špatně – přemíra soli zadržuje v těle vodu a může se spolupodílet na zvýšení krevního tlaku. Experimentujte raději s bylinkami či kořením, jako jsou například kari, česnek či rozmarýn. Ty můžete použít místo soli, čímž rozšíříte své kuchařské umění a navíc uděláte něco pro zdraví.

5.   Meditace

Zařaďte meditaci do svého denního programu, relaxační půlhodinka nebo i méně postačí k obnově sil. Účinky meditace jsou navíc prokázané a mohou pomoci i vám. Jóga nebo taiči dokážou příjemně protáhnout jednotlivé svaly a získáte tak lepší ohebnost. I bolesti zad mohou být brzy minulostí.

6.   Vybočení z rutiny

Zkuste každý den něco nového. Ať už je to jiná cesta do práce, odlišná snídaně, nový účes či netradiční jídlo v restauraci. Oživí vám stereotyp šedivých, nudných dnů a budete mít pocit, že zažíváte nové věci.

7.   Více vlákniny

Strava je naší pohonnou hmotou a stojí za to soustředit se na její složení. Důležitá je především vláknina, která náš žaludek řádně zasytí a na čas zažene hlad. Při dostatečném příjmu vlákniny lze shodit i přebytečné kilogramy. Obsažena je v ovesných vločkách, celozrnném chlebu, ovoci a zelenině.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat