Prostreno.cz

Potraviny s výrazně silnou léčivou silou

Že jsou některé potraviny zdravé, víme. Ale některé z nich jsou jako přírodní medicína! Kterými potravinami prospějete svému zdraví?

Že na podporu mozkové aktivity je dobré jíst ovesné vločky a že srdce posiluje nejen pohyb na čerstvém vzduchu, ale třeba i kvalitní hořká čokoláda, už jistě víte.

Močová soustava a ledviny

Pít dostatek tekutin, abyste z močových cest vyplavili jedovaté látky a udrželi činnost ledvin v optimální hladině – to vám řekne každý. Ale pomohou i některé potraviny. Třešně jsou bohatým zdrojem draslíku, který působí močopudně, a přispívá tak k proplachování močového ústrojí. Brusinky zabraňují tomu, aby se udržely choroboplodné bakterie na stěnách močového měchýře, a tak chrání před záněty. Ostré oleje křenu zajistí jeho intenzivní chuť a zabraňují před rozmnožováním bakterií. Kombinace olejů a hořkých látek řeřichy působí jako přírodní antibiotikum, které chrání močové cesty před choroboplodnými bakteriemi.

Silné kosti a zdravé klouby

Hodně vápníku a vitamin D – to jsou nejdůležitější látky pro podporu zdravých kostí. Sezam je výborným zdrojem vápníku, protože ho má dokonce sedmkrát víc, než je ve stejném množství mléka. Vápník a vitaminový koktejl v super zdravé kapustě zajistí méně lámavé kosti. Nápoj z kysaného kefíru dodává porci vápníku v každé sklenici pro pevné kosti. Ryby dodávají vitamin D, který podporuje zvýšený příjem vápníku a tím podporuje odolnost našich kostí.

Zdravá játra

Játra jako náš detoxikační orgán každý den odvádějí těžkou práci, abychom zůstali zdraví. V jejich funkci je můžeme podpořit určitými potravinami.Jedlé květy artyčoku jsou játry velmi oblíbené, protože podporují metabolismus tuků. I ředkvičky zvyšují produkci trávicích enzymů. Je jedno, jestli je voda s bublinkami nebo ne – kdo pije dostatečně (tedy více než litr a půl denně), vyplaví jedovaté látky – a pomáhá tak játrům. Hořké citrusové ovoce grep podporuje trávení tučných jídel.

Potrava pro mozek

Ořechy jsou nejznámější příklad pro výslovnou potravu pro nervy. Ale potravy pro mozek – brainfood je mnohem více… Zdravé a snadno dostupné omega-3-mastné kyseliny lososa podporují paměť a koncentraci. Jen dejte pozor na způsob a oblast jejich lovení! Quinoa neboli obilí Inků, které v poslední době našlo fanoušky i u nás, je vynikající zdroj železa a bílkovin. Domácí super potravina – ovesné vločky dodává tělu zdravé bílkoviny a vitamin B na silné nervy.

Potraviny na tvorbu krve a ochranu buněk

Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují krevní hodnoty a mohou je tak vyvést z rovnováhy. Cílenou stravou proti tomu můžete bojovat. Sekundární látky v jádrech granátového jablka snižují tlak a chrání buňky před volnými radikály. Kombinace železa, vitaminů a karotinoidů ve špenátu pomáhá při tvorbě krve. Barevná rajčata jsou považována za jídlo proti rakovině, protože jejich antioxidační látky lycopin chrání buňky proti škodlivým vlivům. Brokolice s pověstí antirakovinového účinku dostává své pověsti dokonale – rostlinná látka patří k antioxidantům a dokáže ochránit buňky před škodlivými látkami. I červené plody jako maliny překypují antioxidačními látkami.

Jídlo pro vyrovnanou hladinu hormonů

Štítná žláza je hormonální centrála. Ale i na dalších místech v těle dokáže cílená strava zaplnit mezery a uvést hormony do rovnováhy. Jod a selen v mořských plodech jsou důležité pro produkci hormonů štítné žlázy. Fytohormony, které fungují podobně jako estrogeny, se nacházejí v sojových bobech. Těžko dostupné para ořechy obsahují selen pro tvorbu hormonů štítné žlázy. Bílkoviny a železo – tyhle dvě stavební látky potřebuje tělo k výrobě testosteronu – hnacím motorem libida u obou pohlaví, najdete například v ementálu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7322667/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071223/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat