Prostreno.cz

9 jídel, po kterých budete zdravější a krásnější!

Na předsevzetí týkající se našeho vlastního zdraví není nikdy pozdě. A čekat až do dalšího Silvestra je také nesmysl. Takže, jaké potraviny bychom měly jako ženy ještě letos zařadit na jídelníček, abychom byly zdravější a krásnější?

Mimochodem, následující jídla klidně zařaďte na talíř celé rodině. My vám jen ukážeme, čím prospívají zrovna vám, jako ženě.

1. Mrkev, máslová dýně, žlutá paprika…

… a další žlutá či oranžová zelenina. Obsahují totiž karotenoidy, které mimo jiné – podle několika vědeckých studií – významně napomáhají při snižování rizika onemocnění rakovinou prsu a vaječníků.

2. Rajčata

Rajčata patří mezi tzv. superpotraviny, jsou velmi silnými antioxidanty. Obsahují především látku lykopen, který je spojován s prevencí rakoviny prsu. Další výzkumy pak rajčatům přisuzují vliv na předcházení kardiovaskulárních chorob.

3. Lněná semínka

Jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin a také ona jsou často spojována s prevencí rakoviny prsu a srdečních onemocnění. Navíc působí protizánětlivě, a tak pomáhají předcházet artritidě. Příznivě také ovlivňují zažívání, s nímž mívají častěji problémy ženy než muži.

4. Losos

Další potravina velmi bohatá na omega-3 mastné kyseliny, která navíc našemu organismus dodá železo. Společně umějí ovlivnit negativní příznaky menopauzy, včetně výkyvů nálad a depresí. Doporučuje se rovněž konzumovat v těhotenství – látky v něm obsažené příznivě ovlivňují vývoj mozku dítěte.

5. Brusinky

Také brusinky bývají ve studiích označovány jako bojovníci s rakovinou prsu a kardiovaskulárními nemocemi. Navíc je o nich již dlouho známo, že dokáží pomoci při léčbě močových infekcí. A jsou jejich skvělou prevencí.

6. Špenát

Obsahuje celou řadu vitaminů a minerálů, ovšem významný pro ženy je především vysokou hladinou hořčíku – ten totiž umí pomoci zvládnout spoustu negativních projevů premenstruačního syndromu, například pocení, pocit napnutí v prsou, nadýmání nebo přibývání na váze…

7. Fíky

Pravdou je, že v našich zeměpisných šířkách stále patří k exotickému ovoci, nicméně občas se vyplatí vyhlédnout si je v supermarketu. Proč? Obsahují spoustu vitaminů a minerálů, především železo (pomáhá menstruujícím ženám s krvetvorbou) a vápník (důležitý v prevenci osteoporózy, jež postihuje především postmenopauzální ženy).

8. Mléko

Další zdroj vápníku, který je pro ženy životně důležitý (tedy on je důležitý pro každého, ale pro ženy, především během menopauzy, zvláště). Navíc je mléko bohaté na vitamin D a společně s kalciem tyhle dvě živiny bojují se symptomy PMS.

9. Vlašské ořechy

Omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty, vitaminy, minerály a fytosteroly, jež tyhle ořechy obsahují, pomáhají v prevenci rakoviny prsu, ale také bojují s depresemi, artritidou a podporují zdraví kostí. Prospívají navíc správnému vývoji plodu během těhotenství.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat