Prostreno.cz

Naučte se milovat zeleninu!

Zelenina je zdravá. Na tom se shodnou nejspíš všichni. Ovšem ne všichni jsou, pokud jde o zeleninu, jejími nadšenými jedlíky.

Důvodů může být několik – vadí specifická chuť, charakteristický pach nebo i konzistence. Nicméně i naše smysly se dají „obalamutit“ a my díky tomu můžeme na naše talíře zeleninu propašovat, aniž bychom se k její konzumaci museli nějak výrazně nutit. Nevěříte?

Jak na čich

Některé druhy zeleniny (například kapusta, květák nebo brokolice) zrovna dvakrát nevoní, pokud je vaříme nebo dusíme.
Zkuste namísto klasického dušení zeleniny ve vodě upravit ji v páře, případně ji opékat na pánvičce. Pach při takovém způsobu přípravy nebude tak silný. Zeleninu pak snězte v jiné místnosti než v kuchyni.

Zkusit můžete i „přebít“ nepříjemný pach nějakou vůní – nejlépe se hodí příjemné, přírodní vůně, například vanilka nebo káva. Zapalte v jídelně vonnou svíčku a je po problému!

Jak na chuť

Tuhle otázku řeší spousta rodičů, kteří se snaží naučit svá dítka jíst zdravě a jejichž úsilí končí pokaždé vyplivnutou lžičkou zeleninového pyré. Řešení tu ovšem existuje – děti mají přirozeně rády sladkou chuť, využijte toho. Prostě jim zeleninku lehce oslaďte (v takové případě ovšem omezte konzumaci sladkostí apod.) a postupně množství cukru ještě snižujte. Za pár dní budou konzumovat zeleninu i bez cukru.

My dospělí můžeme zkusit trik s cukrem také, pomoci si ovšem můžeme i bylinkami a kořením. Není na tom nic složitého, jde jen o to, najít tu správnou kombinaci!

Jak na zrak

Ne nadarmo se říká, že jíme i očima. Bohužel řada z nás zrovna tuhle stránku přípravy pokrmů (a jejich servírování) dost podceňuje. Odborníci doporučují naložit na talíř co nejvíce barev. A zrovna zelenina je k tomu jak stvořená (ne, opravdu není zelenina jen zelená). Takže toho využijte!

Jak na konzistenci

Pokud nemáte rádi specifickou konzistenci některých druhů zeleniny, zkuste ji jinak upravit. Například pyré vytvoříte téměř z čehokoli, grilovaná zelenina má také jinou texturu než zelenina dušená! A v podstatě veškerá zelenina se dá jíst zasyrova.

Jak na sluch

Pokud zrovna přemýšlíte, k čemu vám je při jídle sluch, pak budete překvapeni. Podle jedné studie Oxfordské univerzity podporuje naši chuť k jídlu i příjemná hudba. Naopak nepříjemné zvuky chuť k jídlu potlačují – vědci tím vysvětlují například i to, proč tolika lidem připadá jídlo v letadle bez chuti… Takže až si příště na talíř naložíte kopu zeleniny, zaposlouchejte se třeba do klavírního koncertu. Uvidíte, jak brzy obsah talíře zmizí!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat