Prostreno.cz

Jak HO donutím jíst zdravěji?!

Snažíte se rodině předkládat zdravé a výživné pokrmy, ovšem vaše úsilí sabotuje váš partner i vlastní potomci? Pak je nejspíš budete muset trochu obelstít a důležité živiny jim na jídelníček „propašovat“.

Jak to tedy zařídit, aby váši mlsouni dostávali všechny potřebné látky, jež jeho malý organismus potřebuje?

1. Pohrajte si

Velkým oříškem pro mnohé žena je donutit partnera a děti, aby jedli syrovou zeleninu. Přitom právě v ní se skrývá spousta klíčových živin! Docela často zabírá, když na talíři vytvoříte takové malé zeleninové umění. Naaranžujte zeleninu do nejrůznějších obrazců a tvarů, vykrajujte z ní zvířátka nebo kytičky. Zkrátka zapojte kreativitu a proměňte jídlo ve hru. Zapomeňte na „dokud nesníš tu mrkev, od stolu se nehneš“ a prostě si společně trochu hrajte! A co se týče pověstného špenátu, který nesnáší spousta dětí – pusťte svému potomkovi pár dílů Pepka námořníka a uvidíte, jak stoupne v oblibě (Pepek i špenát).

2. Nabídněte něco k sezobnutí

Když už jsme nakousli zeleninu, musíme zmínit i ovoce. K němu jsou obvykle muži i děti shovívavější než k zelenině, i když se najdou i takové, které ho prostě odmítají. Občas přitom postačí, aby měly ovoce nakrájené na malé kousky, které mohou během hry prakticky bezmyšlenkovitě zobat z mističky, takže mají většinu času volné obě ruce na hraní (když jim strčíte do ruky například celé jablko nebo banán, bude je to spíše otravovat). Vhodné je z tohoto hlediska i ovoce typu jahody, borůvky, maliny apod., které má tu správnou velikost a navíc i spoustu vitaminů a minerálů. Navíc se dá zamíchat dětem do ranních cereálií nebo do jogurtu.

3. Nespoléhejte na výrobce

U jogurtu ještě zůstaňme. V regálech najdeme spoustu výrobků tohoto typu, které cílí na děti. Barevným obalem, přiloženými hračkami, bonbonky k zamíchání apod. Jenže bohužel mají tyto produkty ke skutečnému jogurtu často na míle daleko! Kromě toho pak obsahují spousty dochucovadel, barviv, konzervačních přísad atd. O kaloriích kvůli hromadě cukru ani nemluvě. A to není nic, co byste svému dítěti měli předkládat... Proto pečlivě vybírejte, který jogurt kupujete (správně by měl obsahovat jen mléko nebo smetanu a jogurtové kultury, vše ostatní je zbytečné) a dětem ho ochucujte až doma. Stačí trocha ovoce a medu a zdravá svačinka je na světě! (A ano, klidně občas přimíchejte i nějakou tu lentilku, abyste dítko pro jogurt nadchli ještě více.)

4. Slaďte zdravě

Odmítá váš partner či potomek neslazené čaje? Pak zkuste vyměnit cukr, který nemá vůbec žádné živiny a představuje pouze tzv. prázdné kalorie, za mnohem zdravější med! Je bohatý na nejrůznější vitaminy a minerály a cukr s ním nahradíte prakticky všude – i při pečení (o slazení jogurtů jsme psali výše). Výhodné je také vědět, od koho med kupujete. Pokud máte mezi známými včelaře, máte vyhráno. Ale i na farmářských trzích se dá koupit velmi kvalitní, nešizený med. V supermarketech u nich vždy čtěte složení!

5. Pečte chytře

Dalším cílem by mělo být dostat do dítek vlákninu a řadu minerálů, které obsahují celozrnné potraviny. Jenže jako by to děti věděly – vyměnit jim obyčejný bílý rohlík za celozrnný je téměř nadlidský výkon (o tom, že by snědly celozrnnou rýži, tzv. natural, ani nemluvě). A tak celozrnné potraviny jim do jídelníčku budete muset propašovat. Pokud rádi pečete nejrůznější koláče apod., můžete začít péct z celozrnné mouky – děti si rozdílu ani nevšimnou!

Mimochodem, když jsme nakousli ty rohlíky – například jednohubky s nejrůznějšími pomazánkami a ozdobami děti přímo milují a vůbec nezaregistrují, že se pod dobrotami skrývá celozrnné pečivo...






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat