Smažení masa na plynovém hořáku je škodlivější než na elektrickém

Původně se zdálo jako směšná hypotéza, že by mohlo vaření a zvláště smažení na plynových hořácích škodit zdraví více než na hořácích elektrických. Ale experimentální studie skutečně potvrdila, že smažení masa na plynovém hořáku zvyšuje obsah pro zdraví nebezpečných látek v ovzduší více než smažení masa na elektrickém hořáku.

Během pokusu se připravovaly steaky na hořácích obou typů a to na margarínu a sójovém oleji. Vědci pak měřili obsah polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH), extra jemných částic a dalších škodlivých látek v ovzduší kolem sporáku. Přitom PAH jsou ve vyšší koncentraci silně karcinogenními látkami.

U smažení na plynovém hořáku došlo k uvolnění PAH a extra jemných částic ve značně vyšší míře než při smažení na elektrickém vařiči.

Podle expertů je to významné zvláště pro kulinářské provozy a znamená to, že z hlediska prevence zdraví v kuchařském povolání je skutečně důležité připravovat pokrmy na elektrických vařičích. „Vystavování se plynům z vaření by mělo být omezeno na minimum…smažení na plynovém vařiči může zvyšovat obsah nebezpečných látek působících vážné zdravotní potíže,“ napsali autoři studie v odborném časopise Occupational and Environmental Medicine.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat