Jak pečovat o suchou a ekzematickou pokožku vašich dětí

Vnější vrstva kůže působí ve zdravém stavu jako ochranná bariéra. Při kožních onemocněních může být však suchá a popraskat. Nečistoty, dráždivé látky či choroboplodné zárodky se pak mohou dostat do citlivé spodní vrstvy a způsobit její poškození, včetně infekce.

Ekzém svou podstatou znemožňuje, aby kůže zůstala zvlhčená, měkká a pružná. Při nedodržení důležitých zásad ohledně mytí kůže vodou (její teploty a délky pobytu v ní) a stálého promazávání kůže většinou dojde ke zhoršení onemocnění. Pokožku je tedy nutné velmi často hydratovat a promazávat.

Pro zachování alespoň přiměřené funkce pokožky používejte vhodné krémy nebo masti a koupelové oleje (například Oilatum). Ještě vlhkou pokožku je nejlépe mazat ihned po koupeli.

Rady pro rodiče:

• Promazávání kůže je velmi důležité. Hned jak to půjde, zapojte do péče o pokožku také vaše dítě.
• Dodržujte pravidelný denní režim. Ten pomůže, abyste na péči o pokožku nezapomněli. Trvejte na dodržování rozvrhu, i pokud je dítě v péči jiných osob (prarodiče, kamarádi, škola v přírodě apod.)
• Pořiďte svému dítěti spodní a noční prádlo speciálně určené pro potřeby atopické pokožky (www.skintoskin.cz).
• Naučte děti, aby si nehrály v prašném a špinavém prostředí. To může zhoršit stav nemoci a zvýšit možnost infekce.
• Svědění a škrábání během noci je problémem pro všechny členy rodiny. Promluvte si se svým kožním lékařem o možnosti užívání antihistaminik, která mohou pomoci.
• Vysvětlete jednoduchým způsobem svému dítěti, o jakou nemoc se jedná.
• Buďte pozitivní, ale nedávejte falešná očekávání.
• Naučte dítě, jak se vyrovnat s nevhodnými poznámkami ostatních.
• Děti s ekzémy a lupénkou někdy používají svou nemoc jako záminku pro manipulaci s rodiči nebo učiteli. Zkuste najít způsob, jak takovému chování zabránit.

Pokud se chcete dozvědět o krémech, mastech a koupelových olejích pro ekzematickou pokožku, podívejte se na www.oilatum.cz.

Péče o suchou a atopickou pokožku začíná již při koupeli

Vnější vrstva kůže působí ve zdravém stavu jako ochranná bariéra. Při kožních onemocněních může být však suchá a popraskat. Nečistoty, dráždivé látky či choroboplodné zárodky se pak mohou dostat do citlivé spodní vrstvy a způsobit její poškození, včetně infekce.

Mýdlo nebo koupelové oleje?

• Nepoužívejte zbytečně mýdlo, které pokožku vašeho dítěte vysušuje. Můžete jej nahradit jemnými hydratačními prostředky, nejlépe koupelovými oleji (např. Oilatum). I ty ale používejte výhradně tam, kde je to nezbytně nutné a pečlivě je po umytí opláchněte.
• Dlouhé koupele snižují přítomnost přirozených olejů na kůži, 5–10 minut je pro koupání dětí dostačujících. Lékaři doporučují používání koupelových olejů, které kůži promastí, vytvářejí na ní povrchový ochranný film a zabraňují nadměrnému odpařování vody z pokožky.
• Důležité je po koupeli nebo sprchování kůži pouze jemně osušit ručníkem, aby se nesetřel z pokožky ochranný mastný film.
• Forma koupelového oleje je pro děti obzvláště příjemná. Dítě si ve vaně hraje a nevnímá, že podstupuje léčbu.

Bližší informace o spodním a nočním prádle, speciálně určené pro potřeby atopické pokožky, najdete na www.skintoskin.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat