V zimě má tělo nedostatek vitaminu D. Pomozte mu jej doplnit

Pokud nepatříte mezi šťastlivce, kteří si mohou celoročně užívat dostatečného slunečního svitu, hrozí vám, že během zimy budete trpět nedostatkem vitamínu D. Sluneční paprsky jsou totiž důležité pro jeho tvorbu v kůži. Spolu s nástupem chladného počasí však vystavujeme své tělo slunci méně a méně.

Vitamin D je vitamín rozpustný v tucích a je důležitý pro růst a správnou funkci kostí. Hraje také důležitou roli v imunitním systému. V zimním období pomáhá v boji proti chřipce a nachlazení. Vitamin D může také pomoci předcházet rakovině, srdečním onemocněním či autoimunitním chorobám.

Málo vitaminu D v těle může u dětí způsobit onemocnění zvané křivice, u dospělých pak vede k tzv. osteomalacii. Pacienti s takovouto chorobou jsou poté náchylnější ke vzniku zlomenin.

Přirozené zásobování

Existuje několik způsobů, jak nedostatek vitaminu D doplnit. Přirozeně bohaté potraviny na vitamin D jsou například makrely, sardinky či rybí olej. Mléko a kojenecká výživa jsou často uměle obohacovány o vitamin D. Ten může být dále obsažen v jogurtech, sýru cottage či v cereáliích obohacených o vitaminy. Pobytem na slunci lze také získat potřebné množství vitaminu D.

Kam nechodí slunce, chodí lékař

Horší situace nastává v zimním období, kdy je organismus méně vystaven tolik potřebnému slunečnímu svitu. Pravidelné vycházky venku mohou pomoci udržet hladinu vitaminu D na dostatečné úrovni. Proto využijte každý slunečný den k procházkám a nastavujte paprskům obličej. Vaše tělo to určitě ocení.

Zdroj: www.ulekare.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 8.6.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat