Z diety se může člověk zbláznit

Dietu nesmějí většinou podstupovat či výrazně si měnit jídelníček psychicky nemocní lidé. Omezení příjmu živin totiž může jejich stav výrazně zhoršit. Ovšem z nové studie z Indiany vyplývá, že dieta může být nebezpečná pro psychiku i relativně zdravého člověka.

Extrémní změna jídelníčku, a především bezsacharidová dieta totiž může vyvolat psychikou poruchu i u zdravého jedince.

Docent Joseph Garner z Purdue University v Indianě sledoval vliv diety na trichotilomanii člověka. (Trichotillomania se projevuje tím, že si nemocní vlivem stresu vytrhávají vlasy, vousy nebo obočí.)

Většinou se tato psychická porucha vyskytuje u žen, v populaci postihuje asi dvě až čtyři procenta. Při laboratorních pokusech přitom bylo prokázáno, že vytrhávání vlasů souvisí s nízkou hladinou serotoninu, významného nervového přenašeče. Jeho snížený obsah v mozku a chyby při zpětném vychytávání provázejí vážné depresivní stavy a jiné psychické nemoci.


Telefonní astroporadna!
Zkušené kartářky a astroložky! Odhlate svůj osud!


Podle pokusů docenta Garnera přitom při nedostatku sacharidů a aminokyseliny tryptofanu v potravě dochází v těle k výraznému snížení aktivity serotoninu. Vše několikrát ověřil na laboratorních zvířatech. Podle Garnera mají objevy ale platnost i pro člověka, neboť lidský mozek reaguje na biochemické a fyziologické úrovni stejně.

Garner netvrdí, že každá dieta může vést k psychickým potížím, ale důležité je zachování pestré skladby živin a omezení energie a zařazení pohybu do životního stylu. Drastické diety s velkým omezením příjmu sacharidů mohou být velmi nebezpečné.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat