Prostreno.cz

Nachlazení bez lékárny aneb Co by dělaly naše babičky?

Poslední dobou si s námi počasí hraje – jeden den to navzdory datu v kalendáři vypadá, že je za okny slunečný a teplý podzim, druhý den vytahujeme deštníky a vážeme si kolem krku šály, jaká je zima. Takové střídání teplot pro náš organismus představuje poměrně velkou zátěž. Nastydnout pak není nijak složité.

Než navštívíte kvůli rýmě, škrábání v krku a pokašlávání lékaře nebo lékárnu, vyzkoušejte pár rad našich (pra)babiček. Možná budete překvapení, kolik přírodních „léků“ skrývá vaše lednička nebo spíž.

Med

Med je zkrátka všelék. A při nachlazení to platí dvojnásobně. Dodává tělu spoustu vitaminů a minerálů a na rozdíl od klasického rafinovaného cukru nijak nezatěžuje organismus. Používejte ho jako sladidlo (ale pozor, čaj nesmí být moc horký, pak byste přišli o celou řadu cenných látek), při škrábání v krku či chrapotu jej užívejte na lžičce, uleví se vám.

Zázvor

Čaj z čerstvého zázvoru (asi 10 g nastrouhaného kořene na 1 litr vody, přidejte citrónovou šťávu a med) je při začínajícím nachlazení vynikajícím pomocníkem – dokáže totiž tělo pěkně prohřát a navíc působí i protizánětlivě. Krom toho umí pomoci při zažívacích potížích, zvyšuje totiž tvorbu žaludečních šťáv.
Při nastydnutí ale nemusíte zázvor jen pít, skvělá je také zázvorová koupel.

Křen

Umí skvěle posílit obranyschopnost a má antibiotické účinky. Navíc silice, které křen obsahuje, rozpouštějí sekret na sliznicích dýchacích cest, takže při rýmě a chrapotu ho jistě oceníte. Smícháte-li nastrouhaný křen s medem (v poměru 2 ku 1) a budete-li ho takto užívat 3x denně čajovou lžičku, velmi brzy zjistíte, že se vám snadněji odkašlává a dýchá.

Česnek

Česnek bývá označován jako přírodní antibiotikum, má totiž spolehlivé antibakteriální účinky. Takže, pokud se necítíte ve své kůži a máte pocit, že na vás „něco leze“, zařaďte do svého jídelníčku česnek tak často, jak jen to půjde (možná budete překvapeni, do jakého množství pokrmů se hodí). Proti nepříjemnému pachu trochu pomáhá, napijete-li se po požití česneku mléka.

Citrusy

Při nachlazení je třeba dodávat tělu vitamin C a právě citrusy (ale také například kiwi nebo kysané zelí) jsou jeho skvělým zdrojem.

Lipový květ

Čaj z lipového květu pomáhá vyvolat pocení (takže jej oceníte při teplotě), a navíc umí rozpouštět hleny (proto po něm sáhněte, máte-li rýmu či kašel).

Další bylinky, které vám mohou boj s nachlazením usnadnit, jsou bezový květ, mateřídouška, máta, heřmánek, yzop a šípek.

Pravděpodobně vaše domácnost neoplývá zásobami vlastnoručně nasbíraných a nasušených bylin (pokud ano, máte velkou výhodu), nemusíte však zoufat – většinu bylinek seženete v lékárnách či prodejnách zdravé výživy, vyzkoušet můžete již připravené čajové směsi na nachlazení či kašel, které prodávají téměř v každém supermarketu.
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat