TEST smažených brambůrků: Které jsou ty nejlepší?

Tradiční a stále oblíbená pochoutka. Smažené bramborové lupínky ochucené rozličnými druhy koření už tak nějak patří k (více či méně občasným) večerním rituálům u televize.

Otestovali jsme pro vás nejklasičtější druh chipsů – solené.

Co jsme hodnotili?

Všichni účastníci měli ohodnotit balení, vůni a chuť brambůrků a poté oznámkovat produkt jako ve škole – 1 pro nejlepší, 5 pro nejhorší.

Kdo testoval?

Za redakci se testu zúčastnily redaktorky Zorka a Bára, z dobrovolníků pak 33letá obchodní zástupkyně z Litoměřic Lucie H. a 36letá učitelka z Prahy Markéta Z.
 

Strážnické brambůrky, jemně solené

(země původu: ČR, 60 g, asi 12 Kč)

Zorka: Tradiční obal působí rustikálně, zdobí jej logo Klasa a osobně oceňuji, že je průhledný (i když i to má svá úskalí – máte-li chipsy neustále na očích, prostě neodoláte). Po otevření sáčku vás ovane vůně brambor a tuku, která je ale velmi příjemná a tak nějak domácká. Ačkoli si hned prvním brambůrkem umastíte prsty, na chuti není olej nijak výrazněji znát. Chipsy jsou příjemně solené.
Známka: 1-

Lucie: Už z obalu je jasné, že se jedná o český výrobek. Čím si mě tyto chipsy rozhodně naklonily, je skutečnost, že je obal čistě plastový, tedy recyklovatelný a ekologický. Vůně je příjemná, přírodní, kromě brambor, soli a oleje necítíte nic jiného. Brambůrky jsou hodně tenké ale poměrně dost mastné. Solené jsou tak akorát.
Známka: 2-

Bára: Obal chipsů je takový tradiční, ale působí trochu chaoticky. Tyhle brambůrky jsou moje prokletí – jsou hrozně dobré, ale mastné, takže není těžké se jich přejíst a mít z nich těžký žaludek. Vůní i chutí připomínají dětství, zkrátka jsou to takové autentické brambůrky.
Známka: 3 (za bolavý žaludek...)

Markéta: Obal mi přijde zajímavý, rozhodně zaujme. Chipsy mají opravdu bramborovou vůni i chuť, jsou sice poměrně mastné, ale například k pivu se skvěle hodí. Slané jsou tak akorát.
Známka: 1-

Staročeské brambůrky solené

(země původu: ČR, s. r. o., 90 g, asi 12 Kč)

Zorka: Balení příliš nezaujme, barvy jsou poměrně nevýrazné, ale rozhodně neruší. Po přivonění je cítit především vůně brambor. Na chuť jsou chipsy poměrně nevýrazné, kromě soli necítíte skoro nic jiného, v puse zůstává zvláštní podtón. Na můj vkus jsou brambůrky poměrně silně nakrájené, připomínají spíše nejrůznější snacky z těsta než plátky brambor.
Známka: 2-

Lucie: Obal je trochu nudný a hodně klasický (otázka je, jak moc originální může obal chipsů být). Vůně je hodně jemná, to samé platí i o chuti (která navíc není moc bramborová). Zklamáním pro mě bylo, že brambůrky moc nekřupou a jsou velmi suché.
Známka: 3-

Bára: Provedení obalu je klasické jako u většiny chipsů. Vůně je celkem příjemná a brambůrky nejsou vůbec mastné, což hodnotím jako velké plus. Chuť se někomu může zdát nevýrazná, ale já byla spokojená. Mám ráda, když jsou chipsy trochu silnější.
Známka: 1-

Markéta: Obal nezaujme, ale ani nijak nepohorší. Z chipsů jsou cítit hlavně brambory a sůl. Chuť je sice nevýrazná, ale k občasnému chroupání to stačí.
Známka: 2

Bohemia Chips Horská sůl

(země původu: ČR, s. r. o., 85 g, asi 19 Kč)

Zorka: Tradiční, výrazný obal. Brambůrky Bohemia mám spojené s dětstvím a jejich chuť se – alespoň z mého pohledu – od těch dob příliš nezměnila. Jsou příjemně slané, kromě soli a brambor cítíte i olej, ale to není kupodivu na škodu. Nejsou ani příliš mastné, ani suché. Voní po bramborách a soli.
Známka: 1

Lucie: Červená barva na obalu určitě upoutá pozornost, navíc těží z tradičního vzhledu. Chipsy pěkně křupou, slané jsou tak akorát, mají hezky zlatou barvu.
Známka: 1-

Bára: Obal v minulosti neprošel nijak výraznými změnami a navazuje tak na tradici českých brambůrků. Chipsy hezky voní, mají vyváženou chuť. Na můj vkus jsou hodně tenké, ale vím, že to většině lidí vyhovuje.
Známka: 1-

Markéta: Česká klasika. Myslím, že není nikdo, kdo by tyhle brambůrky neznal. Hezky křupavé, správně solené, voní po soli a bramborách. Chutnají dobře k pivu i samotné, mají výraznou slanou chuť (ale nejsou přesolené).
Známka: 1

Lay’s Chips Classic

(země původu: Polsko, 85 g, asi 22 Kč)

Zorka: Obal výrobku je čistý, „nepřeplácaný“. Chipsy výrazně voní po bramborách a mají správnou tloušťku. Na můj vkus jsou ale hodně slané. Není z nich cítit tuk a nejsou mastné.
Známka: 2

Lucie: Balení je povedené, v regálu určitě zaujme. Po otevření je cítit vůně soli a brambor, a to poměrně silně, což ale vůbec není na škodu, naopak. Mám rád, jak chipsy pěkně křupou, mají výraznou chuť. Plátky jsou silné tak akorát.
Známka: 1

Bára: Obal se mi líbí, žlutá s červenou je povedená kombinace. Vůně i chuť jsou vyvážené, opravdu cítíte brambory a sůl. Po určité chvíli trochu štípou do jazyka, možná mají o něco vyšší obsah soli. Osobně mi to ale nevadí, sůl a brambory jdou skvěle dohromady.
Známka: 2

Markéta: Obal je nápaditý, vůbec nevadí, že na něm není spousta obrázků jako u některých jiných značek. Z chipsů na první přivonění i ochutnání cítíte brambory a sůl, jsou hodně výrazné, což mám rád.
Známka: 1-

Vítěz testu: Bohemia Chips

Názor redakce: Moc nás potěšilo, že vítězem testu je český výrobek. I když jak se během ochutnávání ukázalo, domácí původ ještě není vždy zárukou té nejvyšší kvality a v tomto případě hlavně dobré chuti.

Dietářky mezi námi potěšilo (a překvapilo), že se na chipsech uvádí nutriční hodnoty. Na to si ostatní testované produkty netroufly...

Brambůrky Bohemia Chips si v testu vedly tak skvěle možná i proto, že je na českém trhu již od roku 1982 a jde tak vlastní o úplně první chipsy u nás. Ty, kteří podporují české zemedělce jistě potěší, že jsou vyráběny výhradně z českých brambor.

Závěr: Pokud tedy v regálech budete hledat slanou pochoutku k televizi nebo do kina, pak sáhněte po Bohemia Chips. My si na nich pochutnali nejvíce! A navíc víte, co jíte!

Děkujeme odvážným čtenářkám Lucii a Markétě, že se testu zúčastnily! A pokud se chcete i vy zapojit do našich redakčních testů, neváhejte nám napsat na redakce@bety.cz!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat