Rozšířené mýty, které vám stále kazí hubnutí

Ačkoli by se mohlo zdát, že o hubnutí musí přeci vědět všichni všechno, spousta lidí věří mýtům, které jejich snahy o vysněnou postavu sabotují. Nepatříte mezi ně náhodou i vy?

Kterým „zaručeným radám“ o hubnutí byste měli přestat věřit jednou provždy?

Džusy jsou při dietě ideální

Realita: Představa, že ovoce je při dietách možné konzumovat v neomezeném množství, je bohužel mylná. Některé druhy ovoce totiž obsahuje spoustu cukru, a tak se rovná malé kalorické bombě (pozor, v žádném případě ovoce z jídelníčku nevyřazujte, na to je pro organismus příliš důležité, jen to s ním nepřehánějte). A džusy? Tak ty jsou ještě horší! Jednak jsou vlastně koncentrovaným ovocem, jednak je výrobci často doslazují cukrem. A rozhodně s ním nešetří!

Malé množství/porce/balení neškodí

Realita: Vezměme si jako takový modelový příklad mladou ženu, která je milovnicí chipsů, ale je jí jasné, že taková pochoutka se do jejího dietního plánu příliš nehodí. A tak si stanoví, že své chutě uspokojí pouze jedenkrát týdně a jen tím nejmenším balením bramborových lupínků, jež se dají sehnat. Sám o sobě je to dobrý plán. Jenže nevydrží. Z jednoho dne v týdnu se za chvíli stanou dva, ze dvou tři a tak dál, protože „je to přeci malé balení, to se nemůže nic stát“. Ale stalo. Dieta skončila. Proč? Protože malá balení máme tendenci podceňovat. A právě proto jsou tak nebezpečná.

Nejlepší je po páté hodině (pod)večerní už nejíst.

Realita: V teorii zní tahle rada logicky – když nebudeme od pěti odpoledně jíst, spořádáme málo kalorií (které navíc do večera ještě „vychodíme“) a budeme hubnout. Jenže skutečnost je mnohem složitější. Zkuste s námi počítat – když si poslední jídlo dne naordinujete třeba na půl pátou a pak už vážně nevezmete ani sousto do úst, znamená to, že váš organismus (za předpokladu, že ráno vstáváte a snídáte třeba v půl sedmé), čeká 14 hodin, po které bude hladovět. A to nejde vydržet dlouho – po týdnu bez energie a neustále kručícím žaludkem to vzdáte. A o dietě nebudete chtít dlouho slyšet.

O víkendu se dieta držet nemusí.

Realita: Víkendy jsou slabým místem snad všech dietních pokusů – znamenají totiž spoustu příležitostí k mlsání, spoustu pokušení, která nás lákají dopřát si to, co si přes týden odpíráme. Takže je tu logické vyústění – o víkendu se dieta držet nebude. Jenže! Toto rozhodnutí může vyústit ke dvěma dnům přejídání a porušování všech zásad vyvážené a zdravé výživy. A dva dny ze sedmi, to není tak málo. Navíc tělo si na tento režim zvykne o víkendu uloží, co mu dáte. Na hubnutí můžete zapomenout.

Kdo cvičí, nemusí se v jídle omezovat.

Realita: To platí snad jen pro udržení si postavy, ale chcete-li zhubnout, budete muset omezit i jídlo, bez ohledu na to, že se poctivě hýbete. Protože zajistit si vyšší výdej energie než její příjem i tehdy, kdy se člověk cpe čokoládou, hranolky nebo řízky apod., to by byl docela složitý úkol i pro opravdového sportovce.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

196 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat