Čím více kil člověk zhubne, tím spíš už nepřibere znova

Obávaným jevem u lidí často se pokoušejících zhubnout, je takzvaný jojo efekt. Tedy opětovné přibrání toho, co shodili dietou. A mnohdy i nabrání dalších kil navíc. Podle vědců z New Jersey ale jojo efekt trápí především jedince shazující menší díl své hmotnosti. Čím výrazněji naopak člověk zhubne, tím je méně ohrožen jojo efektem.

U osob, které zhubnou deset procent své hmotnosti, si štíhlejší postavu udrží čtrnáct procent, ale mezi osobami, které zhubnou patnáct procent své hmotnosti, si novou nižší hmotnost udrží dvacet procent.

„Dosažení a udržení si normální váhy je většinou velmi obtížné. Mnoho osob nabere znova původní hmotnost, a po několika takových epizodách se většina lidí dostává do koloběhu a zažívá nekonzistentní hubnutí a tloustnutí,“ tvrdí autorka výzkumu doktorka Joanna Huangová.

Její výsledky pocházejí z analýzy 177 tisíc pacientů, kteří se pokusili zhubnout. Z jejího výzkumu dále vyplývá, že tři čtvrtiny osob, které zhubnou jen několik kilogramů, se stávají oběťmi jojo efektu a cyklicky přibírají a hubnou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:30
17 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:58
162 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:57

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat