Zhubnout bez jo-jo efektu? Jeden den v týdnu jezte, co máte rádi

Kdo chce změnit životní styl a trvale zhubnout, měl by být při plánování této změny realistický. A dopřát si jednou týdně tzv. volno, kdy sní cokoli, co má rád, a na dietu a cvičení zapomene. Jednak to nijak samotnou snahu zhubnout nezhatí, ale navíc to pomůže morálně při sebeovládání a pěstování vůle po zbytek týdne. Vědci z Portugalska a Nizozemska prokázali, že lidé dopřávající si hřešící den jednou v týdnu zhubnou víc a dlouhodobě.

V experimentálním výzkumu bylo prokázáno, že osoby, které drží dietu a v neděli jim je dovoleno jíst cokoli, vydrží na dietě trvale, zhubnou více a jsou se svým životem i změnou stylu bytí spokojenější než ti, kteří drží konstantně dietu a nedopřávají si žádné oblíbené dobroty.

Účinné diety jsou pro většinu lidí, kteří jsou obézní a mají nadváhu, příliš drastické. Změna jídelníčku je stresuje a většina z nich pak u nového systému stravování nevydrží. Hřešící neděle výrazně nenaruší novou dietu, ale naopak podstatně posílí vůli u diety vydržet.

„Naše objevy dokazují, že je důležité plánovat si hédonistické momenty ve snaze dosáhnout cíle a že je dobré občas hřešit. Někdy je dobré v dlouhodobém hledisku dočasně a krátkodobě hřešit,“ tvrdí doktor Marcel Zeelenberg Tilburské univerzity v Nizozemsku.






Celkem 17 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:47
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:20

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat