Proč byste neměla držet dietu bez sacharidů?

Moderní dietou nového tisíciletí je strava založená na vysoké konzumaci bílkovin a tuků s vyřazením sacharidů. Lékaři před tímto jídelníčkem od počátku varují, nyní se k nim přidávají i odborníci na hubnutí a fitness. Vyřadit sacharidy z jídelníčku zcela je nejen nezdravé, ale také to zpomaluje metabolismus a může přispívat k přibývání na váze. Sacharidy jsou totiž nezbytná živina, jen je důležité necpat se jimi stále a vybírat si ty složitější.

Hlavním zdrojem energie pro buňky je glukóza. Tělo ji dokáže štěpit a uvolňovat také z bílkovin a tuků, ale nejpřirozenějším zdrojem – zvláště pro svalovou činnost – jsou právě škroby a oligosacharidy, tedy cukry složitých řetězců. Těm by se lidé neměli vyhýbat ani při hubnutí. Jejich vyřazení z jídelníčku totiž metabolismus naopak zpomalí. A výsledkem je jednak zpomalené odbourávání tuků, ale také to, že jakmile člověk zhřeší a nějaký sacharid pozře, ihned se ukládá do tukových polštářů na těle.

„Sacharidy můžou rozhodně přispívat k hubnutí, jen musíte vědět, jaké jíst. Bez sacharidů si tělo naopak snaží udržet tukové zásoby, protože nemá hlavní zdroj energie. Takže ve skutečnosti vyřazení sacharidů zpomalí metabolismus a spalování tuků… Tělo potřebuje sacharidy, aby fungovalo správně. Nevyřazujte z jídelníčku škroby, je to největší dietní pohroma a mýtus!“ varuje doktorka Michelle Braudeová.

Bez sacharidů lidé trpí svalovými křečemi, nedostatkem energie, závratěmi, sníženou funkcí mozku, silnými chutěmi, zácpou a náladovostí.

Nedostatek sacharidů jako zdroj energie pro svaly znamená také horší výkony při cvičení a sportu. A to také znamená méně svalové práce, nižší energetický výdej a opět zpomalení hubnutí.

Ideální je tělu dodávat složité polysacharidy s nízkým glykemickým indexem. Tělo z nich uvolňuje glukózu pomaleji a postupně, takže nedochází k prudkému nárůstu hladiny inzulínu v krvi, glukóza je využívána jako zdroj energie buněk a není ukládána do tuků.

Zdroji sacharidů s nízkým glykemickým indexem jsou nové brambory, špagety, hnědá rýže, sladké brambory, celozrnný chléb, hummus, čočka, cizrna, zelený hrášek, rajčata, cibule a jablka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat