Zvyky, které vám zaručeně pomohou usnout

Zatímco ještě před pár desítkami let trpělo nespavostí poměrně málo lidí, dnes obtíže se spánkem a usínáním trápí spoustu z nás. Přitom právě spánek je pro naše zdraví (tělesné i duševní) naprosto klíčovým faktorem.

Za nespavostí a potížemi s usínáním stojí především náš hektický život, který jako by nám ani na chvilku nedovolil vypnout a nechce našemu mozku dopřát odpočinek. A tak se musíme učit nejrůznějším strategiím, jak se zase naučit usínat.

Které jsou ty nejjednodušší, jež opravdu fungují?

Deníček

Pořiďte si deník! Každý večer do něho napište pár řádek a zhodnoťte uplynulý den. Utřídíte si myšlenky a znovu si v klidu projdete všechny události, jež vás potkaly. Zatímco když si celý den rekapitulujete jen tak v hlavě před spaním, často se stane, že se spíše vystresujete, než abyste se uklidnili. Pokud však uvidíte vše, co vás potkalo, černé na bílém, budete si moci vše lépe „uspořádat“. A vám bude hezky na duši, protože jste své starosti někomu svěřili – i když je to v tomto případě jen papír.

Meditace/modlitba

Odříkat si „Andělíčku, můj strážníčku...“ před spaním nemuselo mít jen náboženskou rovinu. Člověk se při modlení zklidnil, naladil tělo a mysl na spánkový rituál a vytěsnil z hlavy všechny denní starosti. V dnešní převážně ateistické společnosti samozřejmě většina z nás nebude v posteli opakovat modlitby, ale vyplatí se naučit meditovat. Účinek na tělo a duši je z hlediska snazšího usínání stejně blahodárný.

Malá rozcvička

Zkuste před usnutím uvolnit také své tělo! Ačkoli se nějaký významný a namáhavý pohyb před spaním nedoporučuje (může naopak usínání ztížit), pokud zařadíte ke svým večerním aktivitám například protahovací a uvolňovací cviky, bude vám dobře po těle. Pocítíte příjemnou malátnost a usínat se vám bude jako nemluvněti.

Lehké domácí práce

Nejste-li zrovna typ na „sportovní“ aktivity, můžete si příjemnou únavu navodit také nejrůznějšími (velmi lehkými!) domácími či ručními pracemi. Zkuste třeba plést či vyšívat, zalijte květiny nebo si srovnejte trička. Hlavně žádné činnosti, které vás rozčílí nebo vám příliš rozproudí krev.

Hovor s kamarádkou

Potřebujete si utřídit myšlenky a probrat den s někým blízkým? Zavolejte kamarádce, některému rodinnému příslušníkovi, zkrátka blízké osobě, jíž důvěřujete. Takový člověk vám totiž pomůže utřídit myšlenky, nabídne řešení situací, s nimiž si třeba nevíte tak docela rady... A usínat se vám pak bude mnohem lépe.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

31 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:59
197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat