Způsobuje antikoncepce deprese?

Na vznik deprese u ženy mají vliv také její pohlavní hormony. Lékaři vědí dlouhá léta, že právě estrogen a progesteron a kolísání jejich hladiny v krvi během menstruačního cyklu i během života ovlivňují nálady u ženy a souvisejí také s rozvojem deprese. Dánští vědci teď prokázali, že to platí i pro uměle podávané hormony v rámci antikoncepce a že ženy užívající tuto formu prevence nechtěného početí mají deprese častěji.

„Víme celá desetiletí, že ženské pohlavní hormony estrogen a progesteron mají vliv na náladu mnoha žen. Takže není příliš překvapující, že také externě podávané umělé hormony působí stejným stylem a na stejná centra jako přírodní hormony a můžou ovlivnit ženkou náladu nebo být dokonce zodpovědné za rozvoj deprese,“ uvedl profesor Øjvind Lidegaard z Kodaňské univerzity.

Po šesti měsících užívání hormonální antikoncepce vzroste ve srovnání s ženami, které tuto antikoncepci nikdy nepoužívaly, riziko deprese o čtyřicet procent. A také platí, že u mladších jedinců je riziko vyšší než u starších dospělých.






Celkem 16 komentářů

snegurka
18.10.2016
moniika
15.10.2016
Olii22
12.10.2016
verrca
12.10.2016

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat