Zahřejte organismus vydatnou podzimní polévkou

Podzimní suroviny jako dýně, česnek nebo kořenová zelenina se skvěle hodí na přípravu vydatných polévek. Skvěle zasytí a zahřejí nás v sychravých podzimních dnech. Přinášíme vám tři recepty na výtečné polévky – česnekovou, dýňovou a cizrnovou.

Polévka z pečeného česneku

Suroviny

5 celých palic česneku
1 lžíce Extra panenského oleje Vasco da Gama
2 cibule
750 ml vývaru
1 lžíce másla
1 lžíce čerstvého tymiánu
120 ml šlehačky
60 g strouhaného parmazánu
1 citron na dochucení
mletý bílý pepř
sůl

Postup

  • Tři z pěti neoloupaných česnekových palic překrojíme přes stroužky na dvě poloviny. Na řezu zlehka potřeme olivovým olejem a dáme na 20 minut péct do trouby předehřáté na 180 °C. Upečené česnekové stroužky vyloupneme a dáme stranou.
  • V hrnci rozpustíme máslo s olivovým olejem a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli spolu s nasekaným tymiánem.
  • Do hrnce přidáme opečený česnek i oloupaný syrový česnek ze zbývajících dvou palic a zvolna opékáme dalších 5 minut. Poté zalijeme vývarem a vaříme, až česnekové stroužky úplně změknou. Trvá to zhruba 20 minut.
  • Rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém. Přidáme smetanu ke šlehání a necháme ještě jednou přejít varem. Podle chuti přisypeme sůl a bílý pepř.
  • Při podávání posypeme každou porci polévky nastrouhaným parmazánem a zakápneme citronovou šťávou.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem a dýňovým olejem

Suroviny

1,5 kg dýně hokaido
1 plechovka kokosového mléka
500 ml zeleninového vývaru
1 cibule
2 lžíce másla
2 lžíce Dýňového oleje Vasco da Gama
1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru

Postup

  • Dýni hokaido nemusíme loupat, protože má slabou slupku, která pečením a vařením změkne. Pořádně ji omyjeme a do polévky ji použijeme i se slupkou.
  • Dýni zbavíme semínek a nakrájíme na velké kostky. Dáme ji do pekáče vyloženého pečicím papírem a 15 až 20 minut opékáme nasucho v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Ve větším hrnci rozpustíme máslo a necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky.
  • Přidáme pečenou dýni, strouhaný zázvor a zalijeme kokosovým mlékem a vývarem. Dusíme pod pokličkou, dokud se dýně nezačne rozpadat. Bude to trvat zhruba 15 až 20 minut.
  • Rozdušený dýňový základ rozmixujeme tyčovým mixérem. Můžeme ho také rozmačkat šťouchadlem na brambory. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Při podávání každou porci zakápneme dýňovým olejem.

Cizrnová polévka s kokosovým mlékem a chilli

Suroviny

2 lžíce kokosového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
1 lžička kari
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžíce rostlinného oleje
400 g cizrny
3 mrkve
1 batát
3 Chilli papričky Hamé
1 lžička soli
250 ml kokosového mléka

Postup

  • Rozehřejeme troubu na 180 °C. Z cizrny odebereme 2 lžíce a smícháme je v misce s olejem a půlkou lžičky kari a půlkou lžičky římského kmínu. Lehce posolíme. Rozprostřeme na plech a dáme na 30 minut péct do trouby. Můžeme péct i déle, cizrna potom bude pěkně křupavá. Upečenou cizrnu dáme stranou a necháme na ozdobu polévky. 
  • V hrnci rozpustíme kokosový olej a opečeme na něm nakrájenou cibuli a česnek. Po 5 až 10 minutách přidáme zázvor, zbytek kari a římského kmínu a krátce orestujeme.
  • Přidáme nakrájené mrkve, batát i cizrnu, podlijeme kokosovým mlékem a půl litrem vody. Přikryté pokličkou dusíme do změknutí.
  • Uvařenou polévku rozmixujeme dohladka, a pokud je příliš hustá, naředíme ji podle potřeby vodou nebo vývarem. Nakonec přidáme pokrájené chilli papričky a promícháme.
  • Polévku nalijeme do talířů a před podáváním ozdobíme opečenou cizrnou. 

Recepty vznikly ve spolupráci s www.receptyschuti.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat