Čtyři lžíce řepkového oleje denně spalují tuky na břiše

Řepkový olej byl v minulosti haněn kvůli vysokému obsahu kyseliny erukové, která není pro zdraví člověka dobrá. Nové kultivary plodin ale obsahují této látky jen minimum a řepkový olej právem patří mezi nejzdravější ze všech olejů. Vědci z Pensylvánie teď prokázali, že jeho konzumace zastudena – ve výši čtyř polévkových lžic denně – pomáhá spalovat tuky na břiše. Jedná-li se o olej lisovaný za studena.

Pěstování řepky je v posledních letech kontroverzní téma. Krom přemíry žlutých polí v krajině je zmiňován mnohem horší fakt, při pěstování řepky se používá několikrát za sezónu postřik pesticidy, které poškozují přírodu a mají negativní vliv i na zdraví člověka. Většina dnes pěstované řepky však končí jako bio palivo.

Řepku bychom neměli zatracovat z hlediska výživy, což její producenty potěší. Olej lisovaný zastudena z moderních odrůd řepky, které neobsahují téměř žádnou kyselinu erukovou, je totiž nejen výborný na smažení, ale také skvělým zdrojem mononenasycených a polynenasycených (omega-3 a omega-6) mastných kyselin. Při konzumaci čtyř polévkových lžic denně dokáže spálit kolem sta gramů břišních tuků za měsíc bez změny životního stylu.

Prokázali to během experimentálního výzkumu vědci z Penn State University. Kdo tak zařadí řepkový olej do zdravé stravy a spojí s pravidelným pohybem, může se rychleji zbavit nebezpečných a také nevzhledných zásob tuků na břiše.

„Viscerální či jinými slovy břišní tuk zvyšuje riziko onemocnění oběhové soustavy a také souvisí se zvýšeným rizikem takových stavů, jako jsou metabolický syndrom a diabetes typu 2. Mononenasycené tuky v řepkovém oleji snižují přímo tyto zásoby tuku, které mají negativní vliv na zdraví,“ tvrdí profesorka Penny Krisová-Ethertonová z Pensylvánie.

Mononenasycené mastné kyseliny pomáhají odbourávat cíleně tuky na břiše. V řepkovém oleji tvoří až šestašedesát procent objemu. Kolem třiceti procent tvoří polynenasycené mastné kyseliny (omeg-6 a omega-3), které jsou zase prevencí Alzheimerovy choroby, stárnutí, chorob srdce i rakoviny. Zbytek tvoří kyseliny nasycené, palmitová a stearová (do devíti procent objemu), které jsou pro zdraví méně příznivé. Ale je jich v řepkovém oleji tak málo, že při střídmé konzumaci neškodí.

Tuky a hubnutí? Ano!

Už poměrně dlouho se ví, že odbouráme-li ze svého jídelníčku veškeré tuky, hubnutí nám nepůjde nijak snadno. Některé tuky zkrátka potřebujeme, dokonce nám mohou s hubnutím pomoci. Naopak je potřeba omezit přísun jednoduchých sacharidů a škrobů a zvýšit přísun nenasycených mastných kyselin.

Mezi nejlepší zdroje zdravých mastných kyselin patří kokosový ořech, avokádo, losos, lněné semínko, ořechy, z nich hlavně mandle, vlašské a makadamové ořechy, vaječné žloutky, olivový či zmíněný řepkový olej, ale také máslo ghí (přepuštěné čištěné kravské máslo).

Všechny tyto potraviny by měly být střídmě zastoupeny v jídelníčku každý den.

„Zvýšený příjem nenasycených mastných kyselin snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi, nezatěžuje srdce a oběhovou soustavu ani játra a přispívá k odbourávání tuku v oblasti břicha,“ tvrdí britská dietoložka Annie Lawlessová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat