Proč jsme po tanci citlivější?

S tancem jako emocionální terapií pracují lidé už odnepaměti. Po tisíce let využívali kmenové tance k dosahování vyšších emočních stavů a později tanec u vyspělejších kultur sloužil právě k ulehčování socializace mezi neznámými jedinci. Dodnes jsou plesy, bály a diskotéky velmi oblíbeným místem potkávání a navazování nových kontaktů. Moderní psychologie pochopila, proč máme tohle po tisíce let ověřené chování stále tak v oblibě.

Tanec totiž zlepšuje emoční stav člověka, po tanci je dotyčný citlivější a navíc také empatičtější. Takže se dokáže naladit na druhé a chápat jejich vlastní emoce. Nejlépe přitom k tomuto účelu slouží tanec klasický alias balet.

Doktorka Julia Christensenová z Londýna pracuje na výzkumu autismu a kognitivních potíží. Ve svém experimentálním výzkumu testovala skupinu osob složenou z baletních tanečníků a jedinců, kteří nemají s tancem žádné zkušenosti. Dotyční sledovali různé klipy, v nichž lidé vyjadřovali pohybem různé emoce. Jak předpokládala, baletní tanečníci rozpoznávali emoce z klipů velmi spolehlivě, zatímco kontrolní skupina netanečníků s tím měla problémy.

„Ale zvláštní bylo, že jsme u tanečníků pozorovali, že jejich těla dokážou rozlišovat jednotlivé emoce, které byly klipem vyjádřeny, kontrolní skupina rozdíly nevykazovala. Tyto důkazy naznačují, že trénink fyzického vyjadřování činí člověka mnohem vnímavějším vůči emocím druhých… Dokonce můžeme hypoteticky říct, že tanec nás činí empatičtějšími, protože se zdá, že nás učí automaticky reagovat a být citlivější k vyjadřování druhých,“ uvedla doktorka Christensenová.

Mysl i tělo

Mimochodem, pokud se snažíte zhubnout či posílit postavu, je pro vás tanec tím pravým. Podle některých odborníků je dokonce efektivnější než tolik vychvalovaný běh!

„Tanec nejenže zvyšuje pozitivní a odstraňuje negativní emoce, což je typickým projevem cvičení, ale také snižuje pocity všeobecné malátnosti. Lidé jsou často zvyklí na euforii po běhání, ale to může být velmi podobné také účinkům tance. My jsme zjistili, že tanec výrazně zvyšuje emocionální stav duše. Navíc se zdá, že dodává tělu energii. A přitom spaluje více kalorií než jiné druhy aerobního pohybu,“ tvrdí doktor Nick Smeeton z University of Brighton.

V experimentálním výzkumu v jednom londýnském tanečním studiu zjistil, že během třiceti minut moderní pohybové dance lekce člověk spálí v průměru 293 kilokalorií, zatímco při běhání 294 kilokalorií, při fotbalu 258 kilokalorií a při plavání 249 kilokalorií.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat