Co s vysokým cholesterolem?

Ráno rohlík, do práce autem, bageta přes den, stres, žádný pohyb a večer bodová dieta (co uvidím, to „zbodnu“). A potom se divíte, když přibíráte na váze, buší vám srdce a cholesterol je daleko za hranicí.

Krevní testy vám zvýšenou hladinu LDL (tzv. špatného cholesterolu) ukážou spolehlivě. Podle statistik jsou kardiovaskulární choroby v České republice dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí. Umírá na ně až 50 % lidí.

„LDL cholesterol je hlavním rizikovým faktorem aterosklerózy, protože se usazuje do stěn tepen a ve finále pak připravuje cestu k srdečnímu onemocnění,“ uvádí MUDr. Roman Cibulka z ordinace pro poruchy metabolismu Ústavu klinické biochemie a hematologie FN a LF UK v Plzni.

Co můžete udělat sami

Nejdůležitější je chtít a pak začít rychle jednat. Není přece nutné být součástí statistik úmrtnosti. Potravou člověk přijímá cca 30-50 % cholesterolu, zbytek se tvoří v organismu, především v játrech z tuků. Můžete tedy začít právě zde. Jak?

  • Omezte příjem tuků v potravě (uzeniny, tučná masa, tučné sýry, majonéza, máslo, sádlo…).
  • Jezte více zeleniny a ovoce (vláknina má ochranný vliv před aterosklerózou).
  • Jezte zdravě a pravidelně (ráno a večer to opravdu nestačí).
  • Hodně se hýbejte (svalové buňky využívají cholesterol a ten nemá čas usazovat se v tepnách).
  • Udržujte si optimální váhu (nejezte pilulky, ale vyváženou stravu).
  • Nekuřte!

Jak jsme na tom?

Jak jsou na tom s rizikem kardiovaskulárních problémů zaměstnanci firem, zjišťoval projekt ústavu Zdravotní gramotnost národa „Den krve“.  Výsledky vyhodnocoval MUDr. Cibulka a byl velmi překvapen. 38 % účastníků mělo zvýšenou hladinu LDL cholesterolu.

Na základě komplexního zhodnocení několika ukazatelů bylo zjištěno, že má 20 % testovaných střední riziko srdečního onemocnění a dokonce 4 % mělo velmi vysoké riziko! Tito lidé vůbec o svých problémech nevěděli a na preventivní prohlídku si bohužel neudělali čas.

„Doporučili jsme všem důkladnou osvětu ohledně zdravého životního stylu, změnu životosprávy a některým také farmakologickou léčbu,“ uvádí MUDr. Cibulka.

Testy napoví

I když necítíte žádný zdravotní problém, choďte pravidelně na krevní testy. Jen tak budete moci zachytit problém včas a začít ho řešit. Na testy choďte i v průběhu cíleného snižování hladiny cholesterolu, protože jeho příliš nízké hodnoty nemusejí být vždy žádoucí.

Více informací o cholesterolu získáte na stránkách labtestsonline.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat