Kdo by si měl čistit zuby třikrát denně?

Záněty dásní a špatná ústní hygiena u mužů prokazatelně souvisejí s poruchami erekce. Ale zhoršená péče o chrup a dásně se může u obou pohlaví projevit ještě jinak. Zánětlivé látky s krví putují do kloubů a vyvolávají zde negativní procesy vedoucí k bolestivosti a artritidě.

Jinými slovy, revmatoidní artritidě lze předcházet také řádnou ústní hygienou a pravidelným čištěním zubů minimálně třikrát denně.

Bakterie Aggregactibacter actinomycetemcomitans vyvolává zánět dásní a produkuje také bílkoviny, které se s krví šíří tělem a působí tam řadu vážných poškození. Krom cév působí negativně také na klouby a šlachy. Dochází k nadměrné citrulinaci peptidů a vzniku zánětů a poškození tkáně, takže se rozvíjí revmatoidní artritida.

„Je to jako složit posledních pár kousků velmi složité skládačky, na níž pracujeme mnoho let,“ věří profesor Felipe Andrade z Johns Hopkins University v americkém Baltimore.

Studie naznačuje, jak významná pro život člověka, jeho zdraví a dlouhověkost je řádná ústní hygiena.

Kdy si zuby čistit?

Obvyklá odpověď na tuto otázku říká, že po každém jídle. Jenže odborníci tak docela nesouhlasí. Američtí stomatologové zjistili, že čištění zubů ihned po jídle je vlastně pro zuby nebezpečné. Do třiceti minut po konzumaci pokrmu nebo pití kávy či jiného kyselého nápoje totiž kartáček napomáhá ještě větší erozi zubní skloviny.

Kyseliny z jídla jsou totiž nalepeny na sklovinu a pronikají do dentinu (zuboviny) pod ní. Pokud je sklovina porušena, dentin napadají bakterie, způsobují odvápnění a vzniká kaz. K porušení skloviny a odhalení zuboviny dochází většinou následkem působení kyselin či mechanickým poškozením. Čištění zubů ihned po jídle představuje kombinaci obou. Kartáček kyseliny ještě hlouběji vmasíruje do zubu.

„Pro maximální ochranu dentinu je dobré počkat s čištěním zubů minimálně třicet minut po jídle či pití,“ tvrdí stomatologové.

Při požití ať již sladkého či kyselého jídla se změní Ph v ústech. Sklovina je tak více náchylná k poškození. Do 45 minut po jídle minerály ve slinách opět vyrovnají Ph, proto se doporučuje čistit zuby až po této časové prodlevě, zubní kartáček, by mohl poškodit ochrannou vrstvu zubu. Po jídle se doporučuje ústa vypláchnout čistou vodou nebo ústní vodou obsahující fluoridy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:35
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:31
310 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat