Způsoby, jak se rychle zahřát a neutratit majlant za topení

Jak venku klesá teplota, začíná se zima dostávat i do našich příbytků. Radiátory a kotle jedou naplno, účet za topení pomalu a jistě stoupá. Jaké jsou ale alternativy k roztočení termostatu, když se do nás pustí zima?

Potřebujete-li se rychle zahřát, nemusíte spoléhat jen na topení (ostatně přetopená domácnost našemu zdraví také neprospívá). První pomoc v případě zmrzlých prstů či drkotajících zubů může mít hned několik podob. Třeba následujících deset.

Šálek horkého čaje

Žádné překvapení se nekoná. Hrnek horkého čaje dokáže pěkně prohřát zevnitř, a tak funguje rychle a spolehlivě. Pokud chcete zahnat opravdu vtíravý pocit zimy, přidejte do čaje zázvor nebo skořici. Dokáží pěkně prohřát.

Ostatně stejně funguje například polévka, která navíc dodá tělu energii, takže bude k nižším teplotám odolnější.

Pohyb

Rozproudit si krev, zvýšit energii a tím i pěkně prohřát celé tělo? Ano, začněte se hýbat! Po chvíli nebude po zimě ani památky.

Termo láhev

Gumovou termo láhev, která se naplní horkou vodou, měly doma už naše babičky. A věděly proč. Takový teplý polštářek, který přiložíte na tělo, totiž vyžene zimu během několika minut!

Dlouhý rukáv a spol.

Pokud doma chodíte jen v tričku a kraťasech, nedivte se, že je vám najednou zima, když teploty venku klesly pod bod mrazu. Pěkně vyměňte svůj tradiční domácí oděv za něco teplejšího – dlouhý rukáv, dlouhé kalhoty a teplé ponožky (ty především) jsou vašimi zimními spojenci.

Pečení

Zkuste upéct třeba koláč – nejenže se zahřejete při hnětení těsta, ale navíc budete stát u trouby, která také nějaký ten stupínek na teploměru ve vaší domácnosti přidá.

Horká vana

Potřebujete-li rychle zahřát, hupněte do vany či sprchy a nechejte horkou vodu rozproudit vám krev. Jen pozor, příliš horká voda by mohla způsobit problémy například kardiakům či lidem s vysokým krevním tlakem, těm se rozhodně nedoporučuje. Pamatujte také, že horká voda vysouší pokožku, a tak ji nezapomeňte ošetřit tělovým mlékem či olejem (ostatně vtíráním přípravku do kůže se rovněž zahřejete).

Šála

Že je šála doplňkem jen „na ven“? Ale kdepak! Krk v teple dokáže zamést se zimou i doma. Jen to příště zkuste a uvidíte sami.

Závěsy

Pokud máte doma velká či netěsnící okna, kvůli kterým se do vašeho bytu dostává zima, pomozte si „zimními“ závěsy. Pořiďte si nějaké z těžší, silnější látky, které udrží studený vzduch pěkně u oken a nepustí ho dál do pokoje. Jen pozor, máte-li pod oknem radiátor, abyste s nimi nepřikryli i topení – závěsy by vždy měly končit nad ním!

Slunce

Ovšem pokud vám do oken svítí sluneční paprsky, využijte toho a vpusťte je dovnitř! Jsou totiž nejspolehlivějším přírodním topením (ano, i když mrzne) – přes okna dokáží místnost pěkně vyhřát, takže topení budete moci zapnout, až když slunce zapadne.

Flanel

V ložnici by nemělo být velké teplo, nesvědčí to našemu spánku. Ovšem pokud i pod peřinou drkotáte zuby, je něco špatně (a nijak zvlášť dobře se nevyspíte). Možná za to může vaše povlečení! Zapomeňte v zimě na satén a další chladivé materiály. Pořiďte si povlečení z měkkého a teplého flanelu.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat