Proč je lepší dát si k snídani vejce místo ovesné kaše?

Vajíčka byla několik desetiletí démonizována, protože se věřilo, že konzumace žloutků s vysokým obsahem cholesterolů vede ke zvýšené hladině nezdravého cholesterolu v krvi. Jenže tomu tak přesně není. Vajíčka jsou bohatým zdrojem mnoha živin – není divu, z jediného vejce vzniká celý nový organismus, kuře – a podle nejnovějších finských výzkumů prospívají mozkovým funkcím. Konzumace vajíček zvláště po ránu může zlepšit výkonnost mozku a výsledky ve škole i v práci.

Finští vědci sledovali dva a půl tisíce mužů ve věku dvaačtyřicet až šedesát let, kteří byli mentálně zcela zdraví. Během dvaadvaceti let se u 13,5 procenta rozvinula Alzheimerova choroba. Ovšem analýzou stravy a zvláště četnosti konzumace vajec vyšlo najevo, že právě tato potravina nijak nesouvisela s vyšším výskytem onemocnění, ačkoli v minulosti se vajíčka stavěla do souvislosti s Alzheimerovou chorobou.

„Konzumace cholesterolu samotného ani konzumace vajíček nijak nesouvisely s vyšším výskytem demence nebo Alzheimerovy choroby. Naopak konzumace vajec souvisí s lepšími výsledky v neuropsychologických testech čelního laloku a rozhodování… častá konzumace vajec nezvyšuje riziko onemocnění poruchami paměti,“ tvrdí profesor Jyrki Virtanen z Východofinské univerzity.

Jedno větší slepičí vejce obsahuje šest gramů kvalitních bílkovin, antioxidanty lutein a zeaxantin a také vitaminy E, D a A.

Skvělá dvojka

Že už vás nebaví jíst pořád dokola volská oka, míchaná vajíčka nebo ta natvrdo či na hniličku? Co takhle zkusit nějaký netradiční recept? Vyzkoušet můžete například kombinaci vajíček a avokáda. Dostanete tak nejen spoustu živin ze samotných vajec, ale přidáte k nim i ty z avokáda, které - jak potvrzují odborníci - poprávu patří mezi takzvané superpotraviny.

Co budete potřebovat (na 4 porce):

Jak na to:

  1. Zralé avokádo oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Vejce a mléko našlehejte, podle chuti osolte a opepřete.
  3. Na větší pánvi rozehřejte trochu oleje, vlijte připravená vejce a na mírném ohni míchejte, až se vejce srazí.
  4. Do vajec vmíchejte avokádo a hned podávejte, nejlépe s tmavým chlebem.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat