Proč máte zase červené oči?

Občas se stane, že se při pohledu do zrcadla mírně lekneme sami sebe, respektive svého „krvavého pohledu“. Červené oči trápí spoustu z nás. A vůbec za sebou nemusíme mít bujarou noc plnou veselí a alkoholu!

Co může zarudlé oči způsobovat?

Nedostatek spánku

Začněme tím, co všichni známe. Když jsme nevyspalí, na našich očích se to snadno pozná. A nejen kvůli kruhům, jež se skví pod nimi. Červené oči kvůli nedostatku spánku způsobuje fakt, že jsme jim nedopřáli dostatek času na regeneraci. Oči by měly být zavřené alespoň 7 hodin, aby je mohly naše slzné kanálky pěkně „omýt“. Když jim ale neposkytnete dostatek času, budou vaše oči suché, podrážděné a červené.

Počítače

Dříve byly zarudlé oči nešvarem, který trápil především starší lidi. Dnes už se s ním ale potýkají i třicátníci. Na vině jsou obrazovky počítačů – když jsme do nich zahledění, nemrkáme tak často, jak bychom měli, a oči vysychají. Podráždění a drobné záněty pak způsobují samotné zarudnutí (a někdy i nepříjemné pálení).

Jak z toho ven? Je těžké se v práci soustředit na správné mrkání, a tak si alespoň pořiďte v lékárně umělé slzy, které si budete do očí v případě potřeby kapat. A dělejte si od monitoru pravidelné přestávky, alespoň po 30 minutách se vždy na chvíli zahleďte na nějaký vzdálený bod (ideálně se koukněte z okna).

Cigarety

Jste-li kuřák, nejspíš se s červenýma očima potýkáte docela často. Ovšem cigaretový kouř může způsobit zarudlé oči i u člověka, který by cigaretu nevložil do úst! Stačí, když pobude v zakouřeném prostředí nebo stráví nějakou chvíli ve společnosti kamaráda-kuřáka. Zplodiny z cigaret totiž způsobí stažené cév v očích, čímž přispějí k jejich vysychání.

Některé léky

Ano, i některá léčiva mohou způsobovat zarudnutí očí. Patří k nim například určitá antihistaminika, léky proti úzkostem, na spaní nebo na bolest. Jejich vedlejším účinkem totiž může být vysušování očí. Pokud své pilulky začínáte z potíží s červenýma očima podezírat, projděte si příbalový leták, případně problém konzultujte s lékařem či lékárníkem.

Voda v bazénu

Jste příznivci plavání, a tak často pobýváte ve veřejných bazénech? Pak se může stát, že si občas z plavání odnášíte nejen příjemný pocit, že jste udělali něco pro své tělo, ale také zarudlé oči. Mohou za to chemikálie (především chlor), které se používají k dezinfekci bazénové vody a které způsobují vysoušení očí.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:13
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:58
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat