Krátkozrakost, obezita a deprese. Co způsobuje moderní nemoci?

Lidské smysly se miliony let vyvíjely v přírodním prostředí. Pouhé dvě stovky roků žije člověk v industrializované společnosti, takže si smyslové orgány a mozek nestačily na odlišné signály zvyknout. Neshoda smyslových vstupů s jejich významem totiž vede k obezitě, depresím a krátkozrakosti.

Tvrdil to tým tří vědců na sympoziu v Bostonu. Podle nich dlouhodobý pobyt v místnosti s umělým osvětlením a civění do knih a monitorů způsobuje epidemii krátkozrakosti (myopie), kdy téměř devět z deseti lidí potřebuje brýle.

Cukr i zplodiny

Průmyslová výroba potravin plná cukru mate mozek, který byl zvyklý na cukr jen v ovoci, jež představovalo velmi cenný zdroj živin a minerálů, a tudíž podporoval svého majitele v konzumaci. Dnes mozek nutí člověka jíst také sladké, ale to je nezdravé a plné škodlivin a nadbytečných kalorií, takže tu máme epidemii obezity.

Třetím šáleným smyslem je čich, který dostává zabrat v prostředí se vzduchem plným škodlivin. Výsledkem jsou deprese a úzkosti.

„Jsme stále v interiéru, žijeme v umělém osvětlení, netrávíme dost času venku v prostředí, v jehož kontextu se náš zrak vyvíjel,“ uvedla v Bostonu profesorka Amanda Melinová z Calgary University.

Může za to evoluce

„Láska k cukru u lidí může být spojena s faktem, že jsme opice a máme společné předky s ostatními opicemi na planetě… ti žili v lesích a primárně jedli plody, které jsou sladké a kyselé… V původních podmínkách jedli předci ovoce, dokud bylo, když nebylo, jedli jinou potravu. Ale dnes je cukr dostupný pořád a lidé ho jedí neustále, proto jsou všichni obézní a máme z toho epidemii,“ dodal profesor Paul Breslin z Rutgers University.

„Náš čichový smysl se vyvinul v pachově velmi bohatém prostředí, v němž byl neustále stimulován prostředím. Dnes nemáme s prostředím téměř žádné interakce a žijeme ve velmi nečistém ovzduší. Znečištění narušuje čich a to vyvolává vyšší riziko mentálních poruch, jako jsou deprese a úzkosti, a také vás to staví do většího rizika fyzických potíží, kupříkladu obezity, nebo to zvyšuje riziko sociálních potíží, například nevnímáme podstatné vlastnosti našeho protějšku,“ uvedla profesorka Kara Hooverová z Alaska University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat