Začněte chodit na výlety. Pomohou vám zhubnout

Konečně začalo opravdové jaro. A tím i čas odhodit zimní lenošení a vyrazit do přírody. Toto roční období je totiž jako stvořené pro nejrůznější výlety. Nejenže při nich uvidíte krásy naší země, ale prospějete i svému tělu. A můžete také zapracovat na svém hubnoucím plánu!

Samotná chůze je také pohyb a je jasné, že už díky ní spalujeme kalorie. Ale existují způsoby, jak na výletech a výpravách do přírody tento proces ještě zefektivnit a vydat více energie. Jak?

Nahoru rychle, dolů pomalu

Máme štěstí, že naše republika není (až na určité oblasti) tak docela rovinatá. A tak je téměř jisté, že se během výletu setkáme s nějakým tím kopcem. Kdykoli tedy budete muset zdolat nějakou horu (ale počítá se i malý kopeček), nasaďte rychlejší tempo. Při chůzi z kopce pak postupujte přesně opačně – zpomalte. V obou případech zapojíte při pohybu více svalů a vydáte více energie.

Práce pro ruce

Při chůzi se dostává do pohybu především dolní polovina těla. Ale ani na tu horní bychom neměli zapomínat! Co si třeba stanovit, že po každém kilometru chůze (nebo dvou, třech…) uděláte 5 až 10 kliků? Zapojíte tak i paže, trup, břišní svaly… A z výletu je najednou dokonalá posilovna pro celé tělo!

Šikovní pomocníci

Že nejsou kliky zrovna vaší oblíbenou činností? Pak můžete během výletu zapojit horní polovinu těla i jinak. Tím, že si s sebou vezmete hole pro „nordic walking“. Ty nejenže poskytují tělu oporu a dokáží v mnoha případech ulevit nejen unaveným nohám, ale i páteři a kloubům, ale navíc ještě vyžadují pohyb horní poloviny těla. Což znamená víc spálených kalorií!

Běžecké přestávky

Občas není od věci během výletu vyměnit chůzi za kratší běh. Například na rovině, ale ještě lépe do mírného kopečka (z kopce raději neběhejte, byla by to nezdravá zátěž pro kolena). Stačí, když poběžíte tak minutu a pak se opět nějaký čas budete věnovat chůzi (a v příhodnou chvíli opět vyměníte za běh). I tak se to na množství vydané energie projeví!

Pomoc na zádech

Další možností, jak při chůzi zvýšit počet spálených kalorií, je navýšit svou vlastní hmotnost. Jinými slovy jít s nějakou zátěží, například s těžším batohem na zádech. To ale předpokládá několik podmínek – jednak to nesmíte se zátěží přehnat (velmi rychle se unavíte a výlet se promění v noční můru), jednak musíte být vybaveni opravdu kvalitním batohem, ze kterého vás nebudou bolet záda. Zkusit si můžete přibalit o jednu menší lahev s vodou víc. V případě obtíží ji kdykoli vylijete.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat