Milovníci jedné skleničky vína denně mají zdravější srdce než abstinenti

Alkohol může být skutečně lékem. Ale musí se konzumovat jen ve velmi malém množství. Kardiologové z Cambridgeské univerzity tvrdí, že pokud si člověk umí dát jen dvě deci červeného denně, pak je na tom se zdravím srdce a cév lépe než totální abstinent. Malé množství alkoholu má zřejmě pozitivní vliv na srdce a cévy a může pomoci těm, kterým by při abstinenci škodily jiné vlivy životního stylu.

Kardiologové z Cambridge opírají svá tvrzení o studii zahrnující 1,9 milionu osob. Z ní vyplývá, že osoby konzumující sklenku vína denně jsou o značné procento méně často obětí infarktu a mrtvice, pokud jsou srovnáni s úplnými abstinenty. Nicméně lidé konzumující více než dvě deci denně a konzumující alkohol nárazově ve větším množství jsou na tom hůře než abstinenti.

Jsou i lepší způsoby prevence

Abstinenti jsou ve srovnání se střídmými konzumenty alkoholu o dvaatřicet procent častěji oběťmi infarktu a mrtvice. Ale smrtelné riziko srdeční zástavy (stejně jako riziko onemocnění věnčitých cév srdce) je u nich dokonce o šestapadesát procent vyšší.

U nadměrných konzumentů alkoholu je riziko infarktu vyšší o dvaadvacet procent a riziko srdeční zástavy o padesát procent ve srovnání s abstinencí.

Jenže autoři studie zároveň varují, aby lidé nespoléhali na konzumaci alkoholu, který v žádném množství není bezpečný z hlediska rakoviny. Onkologové tvrdí, že nejnižší riziko nádorových onemocnění mají naprostí abstinenti. Nadměrná konzumace alkoholu také souvisí s chorobami jater a poškozením mozku.

„Známe zcela určitě mnohem bezpečnější formy omezování rizika chorob oběhové soustavy, než je konzumace alkoholu, která souvisí se závislostmi, nemocemi jater a rakovinou,“ tvrdí autor studie profesor Stephen Bell z Cambridgeské univerzity.

Zázrak jménem resveratrol

Nejčastěji je v souvislosti s pozitivním vlivem vína na lidské zdraví skloňována látka resveratrol. Jedná se o antioxidant obsažený v bobulích modrých odrůd révy vinné.

Resveratrol hraje důležitou roli v prevenci celé řady chorob - od těch kardiovaskulárních až po onemocnění mozku. Nedávno bylo prokázáno, že může pomoci také ženám se syndromem polycystických vaječníků (PCOS), který je jednou z častých příčin neplodnosti.

Syndromem trpí až každá pátá žena, která má v těle nadbytek testosteronu. Ten sice pozitivně ovlivňuje její libido a sexuální funkce, ale nikoli schopnost počít a udržet v děloze plod.

„Náš výzkum je prvním klinickým testem, který prokazuje, že resveratrol snižuje hladinu testosteronu u osob s PCOS,“ tvrdí doktor Antoni Duleba z University of California v San Diegu.

Ze studie doktora Duleby také vyplývá, že resveratrol upravuje funkce inzulinu a je prevencí diabetu 2. typu či metabolických poruch. Jiné výzkumy z různých koutů světa prokázaly, že antioxidant je také prevencí rakoviny a chorob srdce a cév.

A dobrá zpráva na závěr - nemusíte se dát na nadměrné pití alkoholického moku! Resveratrol najdete i v čerstvých hroznech či džusu z nich.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat