Měření BMI ještě neznamená, že jste hubení a zdraví

Na konci minulého tisíciletí jsme pořád slýchali o indexu tělesné hmotnosti. Všichni denně stoupali na osobní váhu a přepočítávali svá kila a výšku na hodnotu BMI. Běda, jak vyšlo číslo nad hodnotu 24,9. Jenže před deseti roky se objevila první varování, že pouhé měření BMI o ničem nevypovídá. O tom, kolik z hmotnosti tvoří tuky a svaly, ale ani o tom, kde je případný tuk uložen a jaký má člověk obvod pasu v poměru k šířce boků. Vědci z Alberty teď přišli s dalšími pádnými důkazy, že pouhé měření BMI je k ničemu. A lidé s hodnotou nad třicet můžou být zdravější než ti s hodnotou nižší.

„I když někteří lidé mají hodnotu vyšší než třicet, a jsou už tedy podle indexu obézní, můžou být z metabolického hlediska naprosto zdraví,“ tvrdí doktor Arya Sharma z University of Alberta.

Spousta atletů kupříkladu mívá hodnotu nad pětadvacet a někteří i nad třicet, ačkoli jsou samozřejmě naprosto zdraví. Mají jen velikou muskulaturu, která má vysokou hmotnost a v poměru k výšce jim dává vysokou hodnotu indexu. Jejich tlak krve je v pořádku, jejich játra pracují dobře a hodnota cholesterolu je v normě. Ale nemusí se jednat zrovna o sportovce. Týká se to mnoha lidí v běžné populaci.

„BMI je velikost oblečení, řekne nám jen to, jak jste velicí. Neříká nic o tom, jak nemocný člověk je. BMI není sám o sobě dobré kritérium pro jakoukoli zdravotní diagnostiku,“ varuje doktor Sharma.

Daleko podstatnější než BMI je vyšetření postavy, jejího tvaru, rozložení tuků a především měření podkožního tuku na břiše. Pak je nezbytné také ověřit vyšetřením krve některé metabolické poruchy a změřit kondici každého jedince. Pouze tak lze spolehlivě určit rizika související s případnou nadváhou.

Čím ho nahradit?

Jenže jak zjistit, zda je naše postava a zdraví v pořádku, když nemáme potřebné diagnostické vybavení, nejsme odborníci a - jak se zdá - BMI je překonaným ukazatelem? Měření poměru výšky a obvodu pasu je v diagnostice rizik řady onemocnění včetně infarktu mnohem přesnější než počítání BMI.

A jak na to? Člověk si změří výšku. A má kupříkladu 180 centimetrů. Pak vezme provázek a odstřihne z něj polovinu, tedy devadesát centimetrů. Tímto kusem si pak změří obvod pupku. Sám vidí, zda mu zbývá hodně, málo, je natěsno či v nejhorším případě provázek nestačí. V ideálním případě by měl provázek být velmi volný, pokud se při obtočení těla téměř všude dotýká kůže, riziko je zvýšené. Když nestačí, riziko diabetu, infarktu a mrtvice je velmi vysoké.

Vědci ze Spojeného království totiž zjistili, že výpočtem hodnoty BMI – poměru výšky postavy a celkové hmotnosti těla – pětatřicet procent lidí s vysokým rizikem diabetu a chorob srdce spadá do kategorie normální postavy. Jsou vysocí, mají hubené ruce a nohy, ale velké množství tuku v oblasti kolem pasu. A naopak mnozí sportovci, kteří mají mnoho svalové hmoty, můžou mít hodnotu BMI vysokou, i když mají tuku v těle minimum a útlý pas.

„Použití měření poměru výšky a obvodu pasu je při primárním odhadování rizika mnohem účinnější než výpočet BMI, který může být zavádějící,“ tvrdí doktorka Margaret Ashwellová z Public Health England.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat