Zhubnout pět kilogramů je snazší, než si myslíte. Stačí znát pár pravidel

Dohánějí vás vyhlídky na plavkovou sezónu a vaše váha stále ukazuje o 5 kilogramů víc, než byste si přála? Pak je jasné, že do svého „dietního“ režimu plného zdravé a vyvážené stravy musíte přidat další kalibr. Naštěstí je to snazší, než si myslíte!

Zkuste do svého režimu zařadit i efektivní pohyb. Co třeba obyčejné běhání? Nic nestojí, nemusíte mít ani zvláštní výbavu (snad kromě kvalitních bot a sportovní podprsenky) a navíc je přirozené. Ovšem aby bylo ve vaší snaze shodit oněch problematických 5 kilogramů skutečně účinné, je třeba vědět, jak na něj.

Nebojte se rychlosti

Pokud jste začátečník, nejspíš hned nestrhnete nějaký rychlostní rekord, ale nebojte se intenzivního běhu. Účelem samozřejmě není zhroutit se a dostat infarkt, zkuste postupně s každým dalším „výběhem“ zvyšovat tempo. Až si vaše tělo na určitou rychlost zvykne, zvyšte ji. Jinak se efektivního spalování kalorií nedočkáte.

Střídejte tempo

Dobrým „trikem“ je rovněž střídání intenzity při běhu – 4 minuty běžte opravdu rychle, poté 2 minuty klidně a pomalu vyklusávejte. A pak zase znovu. Tímto způsobem nastartujete metabolismus a spalování kalorií půjde snáz. A tím pádem i vaše hubnutí.

Naplánujte dlouhou dráhu

Nejste zrovna stavění na intenzivní a rychlý běh? Pak to zkuste jinak. Naplánujte si delší trasu a vyběhněte. Nezáleží na tom, zda poběžíte rychle nebo pomalu (ideálně tempo střídejte), důležité je, abyste každý den přidali několik desítek metrů navíc. Berte to jako výzvu!

Nehladovte

Před během (nikoli však bezprostředně) si nezapomeňte dát lehkou a výživnou svačinku. Měly by v ní být zastoupeny zdravé sacharidy (pro energii) a kvalitní bílkoviny. A na jídlo byste neměli zapomínat ani po skončení fyzické aktivity! Možná budete mít tendenci odměnit se nějakým fast foodem nebo dortíkem z nejbližší cukrárny, ale odolejte a opět vsaďte na bílkoviny, zdravé sacharidy a vlákninu.

Najděte si spojence

I když si zpočátku říkáte, že ručička na váze a vaše odhodlání jsou tou největší motivací, přijdou chvíle, kdy se vám nejspíš nebude chtít natáhnout tenisky a vyrazit ven. A pro takové příležitosti se hodí někdo, kdo vás prostě „vytáhne“ z bytu. Nemáte kamarádku, která by se do běhání pustila s vámi? Pak si zkuste najít skupinu, jež chodí organizovaně běhat. Víc lidí, více motivace.

Zapisujte si

Své úspěchy (ale i neúspěchy) si pěkně zapisujte. Kolik jste toho uběhli, jak jste se cítili, jakou rychlostí… Zkuste využít moderní technologie – chytrý náramek, aplikace na chytrém mobilním telefonu... Když uvidíte své úspěchy černé na bílém, bude se vám běhat lépe.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
20 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat