Kombinace kávy a šlofíku výrazně zvyšuje pozornost

Kombinace kofeinu s odpoledním spánkem je prý nejlepší metodou, jak dohnat spánkový deficit a po obědě se dostat opět na maximum bdělosti a pozornosti. Podle australských vědců metoda spojení účinků kávy a šlofíku působí lépe než každá z těchto metod zlepšování kognitivních funkcí odpoledne.

Chin Moi Chowová z University of Sydney tvrdí, že bylo v experimentální studii prokázáno, že lidé konzumující kofein před odpoledním šlofíkem jsou na tom s pozorností, pohotovostí a přesností lépe než ti, kteří si jen dopřejí patnáctiminutové zdřímnutí. A také lépe než lidé, kteří si dopřejí jen kávu. Přitom ale jak káva sama, tak šlofík sám přispívají k zlepšení výše zmíněných kognitivních funkcí, ale ve spojení se jejich účinek ještě zesílí.

„Káva ve spojení se šlofíkem také mnohem výrazněji omezí ospalost později odpoledne a vpodvečer,“ tvrdí doktorka Chin Moi Chowová.

Nicméně další výzkumy naznačují, že pokud člověk spoléhá jen na kávu a vypije jí moc, pak se dostaví negativní účinky kofeinu a krom bdělosti zažívá také úzkosti, předrážděnost a třes.

Kávový šlofík se praktikuje tak, že si člověk pět minut před odpoledním patnáctiminutovým zdřímnutím dá jednu kávu s kofeinem. Po probuzení by měl být ostražitější a čilejší než jen bez kávy či po kávě bez spánku.

Nejen pro děti

Odpolední šlofík pomalu přestává být jakýmsi zlozvykem či aktivitou pro malé děti - stále více lékařů a vědců v něm spatřuje skvělý způsob, jak přestat bojovat s únavou, ale i prostředek prevence některých nemocí!

Winston Churchill, Leonardo Da Vinci nebo Albert Einstein byli těmi ze slavných mužů, kteří nedali dopustit na odpoledního šlofíka. A řečtí lékaři tvrdí, že to je možná důvod, proč netrpěli chorobami srdce a nezemřeli na infarkt. Odpolední odpočinek – byť dvacetiminutový – totiž blahodárně působí na srdce a cévy. Snižuj krevní tlak a chrání srdce před infarktem.

Ačkoli básník William Blake tvrdil, že je lepší myslet ráno, jednat v poledne, jíst večer a spát v noci, polední spánek má blahodárné účinky na zdraví. Dva vlivní britští premiéři podporovali polední odpočinek. Winston Chruchill řekl, že musíme spát mezi obědem a večeří, zatímco Margaret Thatcherová se nikdy nenechávala rušit kolem třetí hodiny odpolední. Podle naší studie měli pravdu, polední šlofík snižuje krevní tlak a může zřejmě omezit spotřebu léků na vysoký krevní tlak,“ prohlásil na kardiologické konferenci v Londýně doktor Manolis Kallistratos z Atén.

Ačkoli má šlofík jen mírný vliv na snížení krevního tlaku, i toto mírné snížení znamená pokles rizika infarktu až o deset procent.

„Zjistili jsme také, že lidé s vysokým krevním tlakem, kteří začnou spát v poledne, spotřebují mnohem méně léků na vysoký krevní tlak,“ tvrdí doktor Kallistratos.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat