Sacharidy, kterým se vyhýbáme zbytečně

S trendem zdravé výživy a hubnutí se občas na seznam nežádoucích potravin dostanou i ty, které si takové označení rozhodně nezaslouží. Velmi často jsou to dobroty ze skupiny sacharidů, proti nimž se občas spustí úplný hon na čarodějnice. Kterým ale rozhodně dát šanci?

Sacharidy by v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Jen je třeba vybírat, jaké z nich na svůj talíř pustíme. Ty z následujícího výčtu bychom vynechávat neměli – naopak bychom je měli zařadit prakticky každý den.

Brambory

Z nějakého důvodu mají poměrně špatnou pověst a lidé, kteří se snaží zhubnout, se jim vyhýbají jako čert kříži. Přitom zcela zbytečně. Zas tak kalorické nejsou a co víc – dodají tělu vitamin C, draslík, ale dokonce i proteiny a ty ve slupce také vlákninu.

Samozřejmě záleží nejvíce na tom, v jaké podobě je budeme konzumovat – smažené nebo zalité omáčkou? To není nejlepší způsob. Ale klasicky vařené nebo pečené jsou brambory dokonalou pochoutkou, které se nemusejí bát ani nejpřísnější vyznavači zdravého životního stylu.

Celozrnné cokoli

Celozrnné těstoviny, pečivo, ale také ovesné vločky či celozrnné kaše – ty a mnoho dalších pochoutek z oblasti sacharidů bychom také neměli vynechávat. Tělu kromě spousty vitaminů a minerálů dodávají především pořádnou porci vlákniny, která příznivě ovlivňuje zažívání a také zajistí, že nebudeme po snídani či obědě hned zase hledat, čím bychom se „dojedli“.

Luštěniny

Fazole, hrách, čočka, cizrna… I když odevšad slyšíme, jak moc nám luštěniny prospívají, stejně jich máme v jídelníčku stále nedostatek. A to je velká škoda. Jsou zdrojem kvalitních proteinů, sacharidů a především vlákniny, která hraje důležitou roli v prevenci karcinomu tlustého střeva.

Lidé se luštěninám vyhýbají jednak ze strachu, že „jdou na tloušťku“, jednak kvůli obavám z případného nadýmání. Co se první obavy týče, tak tu můžete rovnou pustit z hlavy. A co ta druhá? Nadýmací efekt luštěnin můžete často zmírnit či odstranit způsobem přípravy.

Sladké ovoce

Spousta lidí si pečlivě vybírá, které ovoce mu smí na talíř a které pro svůj vysoký obsah cukru už ne. Jenže ruku na srdce – průměrný Čech zdravého ovoce na jídelníčku příliš nemá, a tak není právě strategické si výběr ještě omezovat. Všechny plody obsahují nějaký podíl cukru. A ano, některé druhy ovoce jsou sladší než jiné. Ale nemá cenu je diskriminovat a odpírat si je. Pestrost je velmi důležitá – a že vám chutnají zralé banány nebo hroznové víno? Pak si ho klidně v rámci jedné z denních porcí ovoce dopřejte. Po něm vážně nepřiberete…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat