Hubení lidé častěji trpí depresí

Ne nadarmo si lidé říkají, když přiberou, že si aspoň obalili nervy. Výzkum z Jihokorejské republiky totiž jako jeden z mnoha potvrdil, že lidé štíhlí s minimem tuku v podkoží trpí častěji depresemi. Přitom ale není jasné, zda je hubenost rizikovým faktorem pro depresi, nebo deprese způsobí úbytek na váze. U žen ale platí, že i nadváha a obezita zvyšují riziko deprese.

Jinými slovy, jestli si někdo může obalit nervy nějakým tím kilem nadváhy, je to muž. Žena, pokud chce zůstat mentálně fit a zdravá, měla by si uchovávat také postavu v mezích normální hmotnosti.

„Jak podvyživenost, tak obezita zvyšují riziko deprese… lékaři by měli věnovat pozornost mentálnímu zdraví u osob, které jsou hubené. Ale podobně také u žen s nadváhou a obezitou je riziko deprese vyšší,“ tvrdí autoři ze Soulské národní lékařské univerzity.

Podle některých odborníků trpí obézní ženy depresí častěji proto, že žijeme v době posedlé štíhlostí, takže pokud má žena nějaké to kilo navíc, trápí se tím a vede to u ní k rozvoji psychických potíží.

Pomůže kniha

Jak zahnat smutek a splín? Sáhněte po knize! Čtení má totiž na psychiku člověka zásadní vliv i v mentálních funkcích, které se netýkají přímo učení a myšlení. Popdporuje totiž vztahy, sociální inteligenci, sebevědomí jedince a zlepšuje depresivní a úzkostné stavy.

Britská Čtenářská agentura provedla analýzu jednapadesáti největších studií zabývajících se vlivem čtení na lidskou psychiku. Vyplývá z nich samozřejmě, že čtení výrazně zlepšuje jazykové dovednosti a výkony ve škole a práci.

Ale čtení pro radost také zlepšuje komunikační schopnosti lidí, takže se výrazně zlepšují i mezilidské vztahy všech typů, navíc se u jedince zlepšuje sebevědomí a naopak omezují úzkostné a depresivní stavy vyvolané stresem.

„Jedinci, kteří čtou velmi často, mají lepší schopnost chápat postavení, etnikum, kulturu a politický názor druhých lidí,“ tvrdí Sue Wilkinsonová z Reading Agency v Londýně.






Celkem 10 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat