Projevy přechodu, na které nás zapomněli upozornit

Menopauza. Co si pod tímto slovem většina žen představí? Postupnou ztrátu menstruace, stárnutí a návaly. Jenže to není všechno. Přechod může mít i řadu dalších příznaků, o kterých se ale tak často nemluví. Jak se také může projevovat?

Kdo vlastně jsem

Mnoho žen se během menopauzy cítí, jako by se najednou stávaly někým jiným. Nepoznávají své chování, reagují podrážděně na své okolí, cítí se osamoceny a nepochopeny. Zvyšují se u nich depresivní stavy.

Pozor na zlomeniny

S menopauzou může u mnoha žen nastat také ztráta kostní hustoty. Ano, mluvíme o osteoporóze. Ta má za následek oslabení kostí a také vyšší výskyt zlomenin. Proto je velmi důležité, aby měla žena dostatečný příjem vápníku a vitaminu D.

Suchá pokožka

Hormonální změny se projevují také na kůži a vlasech či nehtech. Ztrácejí mladistvost, pružnost a sílu. To může mít za následek lámání vlasů, loupání pokožky, její nepříjemné napětí a zvýšenou svědivost. Řadě žen se také začnou třepit či lámat nehty.

Bez zvlhčení

A když už jsme nakousli ono vysušování – netýká se jen kůže, ale také naší pochvy. Vaginální suchost trápí v přechodu spoustu žen. Projevuje se nedostatkem zvlhčení a nepříjemnými pocity při sexu. Naštěstí existuje jednoduchá pomoc – lubrikační gely.

Snížené libido

Jako by nestačila vaginální suchost, příroda se většinu nás rozhodla během menopauzy potěšit také menší chutí na samotný sex. Naštěstí i s tímto stavem se dá „pracovat“. Jak? Však to znáte – těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Neznamená to, že byste se do sexu měla nutit, ale ani se mu výrazně nevyhýbejte. Však se vše zase vrátí do normálu.

Zhoršený PMS

K nepravidelnosti menstruačního cyklu během menopauzy se často přidávají i zhoršené příznaky premenstruačního syndromu. Bolesti hlavy, výkyvy nálad, zažívací obtíže… I když jste nikdy na PMS příliš netrpěla, může se stát, že teď si ho budete „vychutnávat“ se vším všudy… Není od věci svěřit se lékařům!

Svalové křeče

Probouzíte se uprostřed noci kvůli silným křečím například v lýtkách? Pak se může jednat o symptom přechodu. Stojí za nimi hormonální změny. Úlevu může přinést užívání vápníku a hořčíku a masáže. U vážnějších případů je třeba zásah lékaře.

Bolavá ňadra

Pamatujete, jak citlivá byla vaše prsa, když jste byla těhotná? Pak tyto pocity možná prožijete znovu – v období menopauzy. Budete muset vsadit především na spolehlivé spodní prádlo. A najít si polohu, ve které se vám bude pohodlně spát.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

196 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat