Rituály, které vám navodí osvěžující spánek

Nejspíš nikoho nepřekvapí, že to, co děláme těsně před odchodem do postele či bezprostředně před spaním, rozhoduje o kvalitě našeho spánku. A protože většina z nás ví, co před spaním nedělat, zaměříme se spíše na činnosti, které nám pomohou vplout do říše snů.

Všichni známe poučky, které říkají, že nemáme pít před spaním alkohol nebo kontrolovat e-mail. Ale co naopak dělat máme?

Sáhněte po knize

Zvykněte si před spaním pravidelně číst! Podle studie Sussex University už pouhých 6 minut čtení snižuje míru stresu o 68 %. A právě stres bývá často tím, co nás od rychlého usnutí odvádí. Jednoduše se ho zbavit se vždy hodí! Sáhněte po nějaké knize, která vás pobaví a uklidní. Horory nebo politické thrillery (případně noviny) nejsou ideální.

Meditujte

Dalším způsobem, jak snížit před spaním hladinu stresu, je meditace. Pohodlně se usaďte či uložte, odpoutejte se od všech starostí a soustřeďte se pouze na své hluboké dýchání. Pomoci si můžete nějakou příjemnou, uklidňující hudbou. Pak už jen vklouzněte do peřin.

Zapište do deníčku

Ale nepište o tom, jak vás naštval šéf, vytočily děti a v obchodě vás u pokladny předběhla nějaká ženská. Soustřeďte se na to, co jste během dne prožili pozitivního, co vám udělalo radost, za co jste vděční. Možná budete chvíli přemýšlet, ale jak se jednou pustíte do psaní, nebudete k zastavení. Své myšlenky „přehodíte“ na pohodovou vlnu a bude vám hned lépe na duši.

Představujte si

Ačkoli utíkání do světa fantazie mnoho problémů nevyřeší, umí zklidnit a snížit hladinu stresového hormonu kortizolu v těle. A to je něco, co před spaním oceníte. A tak si sebe sama představte na nějakém příjemném místě, v úžasné společnosti, a odvíjejte si v hlavě příběh, který vás nasměruje do říše snů.

Osprchujte se

Většina z nás jistě nechodí do postele bez umytí, ale zkuste napříště pojmout sprchu či koupel jako prostředek k relaxaci. Uvolníte svaly, přijdete na jiné myšlenky… Pomoci si můžete relaxační pěnou do koupele či sprchovým gelem, případně vhodným bylinným nálevem.

Zaposlouchejte se

Také hudba dokáže s naší myslí (a tělem) zázraky. A tak v posteli nasaďte sluchátka a oddejte se uklidňujícím a příjemným tónům. Nemusíte poslouchat relaxační muziku, ale americká Národní organizace pro poruchy spánku, která hudbu před spaním doporučuje, tvrdí, že nejlepší je poslouchat skladby s pomalým rytmem.

Zatemněte

Nepodceňujte závěsy a žaluzie. Lidé nejsou nočními živočichy, jsme uzpůsobeni k tomu, abychom v noci spali. A tak nám může pomoci pořádná tma. Ta totiž ovlivňuje produkci hormonu melatoninu, který je pro usínání klíčový. Nespěte proto s rozsvíceným světlem nebo nezataženými závěsy (především pokud žijete ve městě).

Pomazlete se

Máte po svém boku milovaného člověka? Tak toho využijte a pěkně se k sobě před spaním přitulte. Už jen vědomí toho, že vás někdo miluje, dokáže naladit na tu správnou vlnu a pomoci vám zklidnit se po stresujícím dni.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat